* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Μαρίνος Αντύπας 1872 - 1907

 Μαρίνος Αντύπας
Στις 8 Μαρτίου 1907 δολοφονήθηκε ο Μαρίνος Αντύπας, ένας από τους πρωτοπόρους έλληνες σοσιαλιστές, με χριστιανοσοσιαλιστικές απόψεις.

Ο Μαρίνος Αντύπας γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια στα Φερεντινάτα της Κεφαλονιάς το 1872. Σπούδασε νομικά και το 1896 έγινε μέλος της κίνησης του Σταύρου Καλλέργη, μαζί με τον οποίο συμμετείχε στην Κρητική Επανάσταση του 1897. Φυλακίστηκε για αντιμοναρχική δραστηριότητα στα 1897-98. Επιστρέφοντας στην Κεφαλονιά, εξέδιδε στα 1900-1903 τη σοσιαλιστική εφημερίδα «Ανάστασις». Φυλακίστηκε και πάλι και το 1904 έφυγε στη Ρουμανία. Το 1906 επέστρεψε στο Αργοστόλι, όπου ίδρυσε το Λαϊκό Αναγνωστήριο «Ισότης» και συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές, ως υποψήφιος του Κοινωνιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος στην επαρχία Κραναίας, όπου πήρε το 40% των ψήφων.

Εργαζόμενος από το 1906 στη Θεσσαλία, προπαγάνδιζε την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και τη διανομή της καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες. Εξαιτίας της δράσης του δολοφονήθηκε στον Πυργετό της Λάρισας, από όργανα των τσιφλικάδων. Τρία χρόνια αργότερα, το 1910, ξέσπασε, κάτω και από την επίδραση των ιδεών που είχε καλλιεργήσει, η αγροτική εξέγερση του Κιλελέρ.

Η δράση του Αντύπα στην Κεφαλονιά συνέβαλε στην εδραίωση ισχυρού σοσιαλιστικού κινήματος στο νησί, όπου το 1910 εκλέχτηκαν οι τρεις πρώτοι έλληνες σοσιαλιστές βουλευτές και τον επόμενο χρόνο εκδηλώθηκε εργατοαγροτική εξέγερση, με επικεφαλής τον οπαδό του Αντύπα, διάκονο Ιωάννη Κονιδάρη.

Πηγή : ekdohi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου