* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Εργοδοτικό Έγκλημα Στα Ελληνικά Πετρέλαια

Η πυρκαγιά στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, που έστειλε έξι εργάτες στο νοσοκομείο με βαριά εγκαύματα (οι τρεις σε πολύ κρίσιμη κατάσταση) δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ούτε αποτέλεσμα της «κακιάς στιγμής». Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) έχουν καταγγείλει τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας, το συνωστισμό, την εντατικοποίηση, την έλλειψη πείρας των χιλιάδων εποχιακά (και εργολαβικά) εργαζομένων, δηλαδή παράγοντες που αθροιστικά καθιστούν ένα ατύχημα ακόμα και μοιραίο.

Από τους 2.600-3.000 εργαζόμενους, οι περισσότεροι είναι εργολαβικοί, έκτακτοι, ενώ το μόνιμο και έμπειρο προσωπικό έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 25% με το σύστημα της εθελουσίας. Η αμοιβή των «εργολαβικών» είναι 3,8 ευρώ την ώρα, ενώ πολλές βάρδιες είναι 12ωρες και 14ωρες.
Βαρύτατες οι ευθύνες της εργοδοσίας για το ατύχημα, ειδικά αν υπολογίσεις πως πρόκειται για μια εταιρεία που το 2013 ήταν στις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες με αυξημένο κύκλο εργασιών 8,9 δισ. ευρώ, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2014 κατέγραψε την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών. Τα κέρδη της ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ έναντι 178 εκατ. ευρώ το 2013. Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις οχτώ το πρωί της Παρασκευής ύστερα από διαρροή και ανάφλεξη στη μονάδα U 3300 των διυλιστηρίων στη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Ακολούθησαν εκρήξεις και η φωτιά διαδόθηκε ταχύτατα. Τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα, αν η πυρκαγιά ξεσπούσε λίγες ώρες αργότερα και στο χώρο βρίσκονταν περισσότεροι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ καταγγέλλουν ότι δεν λειτούργησε η σειρήνα του συναγερμού, αλλά ειδοποιήθηκαν για την πυρκαγιά «στόμα με στόμα» και από τα μεγάφωνα. Κάποιοι είπαν ότι βρήκαν τις εξόδους κλειστές και αναγκάστηκαν να κόψουν το λουκέτο για να σωθούν. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν κηρύττοντας 24ωρη απεργία για χθες Σάββατο.

Η έκρηξη στα ΕΛΠΕ και τα έξι θύματά της φέρνουν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες εργασίας ακόμα και στις πιο «σύγχρονες» και κερδοφόρες επιχειρήσεις, σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Πηγή : prin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου