* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Δολοφονία Διαδηλωτή Στην Νότια Γαλλία

Την Κυριακή 26/10 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση απο τους κατοίκους της πόλη Γκαγιάκ της επαρχίας Ταρν στη νότιο γαλλία, ενάντια στο εργοτάξιο κατασκευής φράγματος της εταιρείας Sivens στην περιοχή, το οποίο θα έχει όγκο 1,5 εκατ. κυβικών μέτρων και θα φέρει διατάραξη της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος και θα προξενήσει ανεπαρνόθωτες καταστροφές στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι διαδηλώσεις ήταν δυναμικές και εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις των 2000 κατοίκων και αλληλέγγυων με τις δυνάμεις καταστολής. Γαλλικές σημαίες κάηκαν και οι μπάτσοι κάτω απο την δυναμική παρουσία των διαδηλωτών πυροβόλησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ τον 21 χρονο Remi. Θα ακολούθησουν καλέσματα σε όλη την γαλλία ενάντια για την δολοφονία του Remi και ενάντια στον κρατικές δολοφονικές στρατηγικές καταστολής των αγώνων για την γη και ελευθερία.

                              

Πηγήathens.indymedia.org

2 σχόλια:

  1. Γαλλία: Χεροβομβίδα της αστυνομίας η αιτία θανάτου του 21χρονου διαδηλωτή
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Τα στοιχεία της έρευνας για το θάνατο του Rémi Fraisse την Κυριακή κατά τη διαδήλωση ενάντια στην κατασκευή φράγματος, δείχνουν ότι οφείλεται σε επίθεση με χειροβομβίδα που έπεσε από την αστυνομία. Ανακαλύφθηκαν ίχνη ΤΝΤ στα ρούχα του θύματος, όπως δήλωσε την Τρίτη ο εισαγγελέας.

    «Βρήκαμε ίχνη ΤΝΤ στα ρούχα του θύματος" ανακοίνωσε η Εισαγγελεία. Με βάση τα αποτελέματα της ανάλυσης πρόκειται για στρατιωτικού τύπου εκρηκτική, επιθετική χειροβομβίδα.

    Το TNT φαίνεται να προέρχεται από δακρυγόνα που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία," είπε ο εισαγγελέας.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει να αναστείλει τη χρήση αυτού του τύπου των χειροβομβίδων που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία.

    Εν τούτοις πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του Rémi Fraisse, που ήταν ακαριαίος.

    Την Τρίτη, ένας διαδηλωτής ανέφερε ότι μια χειροβομβίδα είχε παγιδεύτηκε ανάμεσα στην πλάτη του Remi και το σακίδιο του, προτού εκραγεί.

    Πηγή : Left

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρίσι
    Η σορός του 21χρονου Ρεμί Φρες ανακαλύφθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής όταν κόπασε η μάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ της χωροφυλακής και διαδηλωτών εναντίον της κατασκευής φράγματος στο Σιβέν της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Η υπόθεση παίρνει έντονα πολιτική τροπή μετά την αρχική έρευνα: Ο νεαρός πέθανε ακαριαία εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, έκρηξης -κάτι που ενισχύει τις καταγγελίες της οικογένειας πως σκοτώθηκε από χειροβομβίδα που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

    Ο Ολάντ προανήγγειλε έρευνα που θα φτάσει μέχρι το τέλος, αλλά η κυβέρνηση διαμαρτύρεται για «εμπρηστικές δηλώσεις» με φόντο την υπόθεση.

    Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, η υπόθεση έχει πάρει έντονα πολιτικό χαρακτήρα. Πολιτικοί των Οικολόγων, εκτός από την Αριστερά, στρέφονται ανοικτά εναντίον της κυβέρνησης ενώ ευρωβουλευτές κάλεσαν σε ανάκληση του σχεδίου για το φράγμα με φόντο το θάνατο του διαδηλωτή.

    Το βράδυ του Σαββάτου, περίπου 2.000 άτομα προχώρησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον της κατασκευής φράγματος στο Σιβέν, έργο που έχει εγκριθεί από την διοίκηση του διαμερίσματος της Ταρν, διαδήλωση που μετά από μερικές ώρες εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με την χωροφυλακή.

    Οι δρόμοι, όπως γράφει η Monde, έγιναν πεδίο μάχης με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν πέτρες, μολότοφ και δακρυγόνα. Σε κάποιο σημείο, η χωροφυλακή απάντησε συγκεκριμένα με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

    Στο σημείο βρισκόταν μοιραία και ο 21χρονος Ρεμί Φρες. Μετά από ώρα, όταν η ένταση υποχώρησε, ήταν οι ίδιες οι δυνάμεις ασφαλείας που ανακάλυψαν τη σορό του στο σημείο, με τραύμα στην πλάτη.

    Θύελλα για την χρήση χειροβομβίδων - στον «πάγο» η χρήση τους

    Η οικογένεια εξαρχής κατήγγειλε πως ο νεαρός διαδηλωτής πέθανε εξαιτίας χειροβομβίδας που είχε ρίξει η χωροφυλακή. Ο θάνατός του προκάλεσε αντιδράσεις στους δρόμους ήδη από την πρώτη ημέρα.

    Τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της οικογένειας. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά την Τρίτη οι αρχές παραδέχθηκαν πως ο θάνατος του Φρες οφείλεται σε «έκρηξη» και στα ρούχα του υπήρχαν ίχνη ΤΝΤ -δείχνοντας δηλαδή χειροβομβίδες της χωροφυλακής.

    «Βρέθηκαν ίχνη ΤΝΤ σε ορισμένα σημεία των ρούχων του θύματος» ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Κλοντ Ντεράν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το ΤΝΤ βρίσκεται μεταξύ των συστατικών στις επιθετικές χειροβομβίδες που χρησιμοποιεί η χωροφυλακή».

    Περιορίστηκε να καταλήξει ότι πλέον «δεν μπορεί να αποκλειστεί ο ρόλος χειροβομβίδας της χωροφυλακής» στο θάνατο του νεαρού. Όταν ρωτήθηκε εάν στοιχειοθετείται υπαιτιότητα των αρχών στο θάνατο του Φρες απάντησε πως «αυτό θα το δείξει η έρευνα».

    Η εμπρηστική δυναμική που έχουν τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα οδήγησε το Παρίσι σε άμεσες κινήσεις για να προλάβει επέκταση των αντιδράσεων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ ανακοίνωσε ελάχιστα μετά τις δηλώσεις του εισαγγελέα πως παύεται η χρήση επιθετικών χειροβομβίδων για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων «χωρίς να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας».

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει «προσωπικά» πως η έρευνα για το θάνατο του διαδηλωτή θα φτάσει στην αλήθεια.

    Ανακοινώνοντας πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του νεαρού, ο Ολάντ τόνισε πως «η πρώτη αντίδρασή μας είναι η λύπη και η δεύτερη η επιδίωξη να φτάσουμε στην αλήθεια». «Είμαστε κράτος Δικαίου» τόνισε ο Ολάντ.

    Από την άλλη πλευρά, πολιτικοί από τους Οικολόγους και την Αριστερά επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και κάλεσαν, ακόμη και από το Ευρωκοινοβούλιο, σε ανάκληση της κατασκευής του φράγματος. Στελέχη της κυβέρνησης κατηγόρησαν τα κόμματα για «πολιτικοποίηση» του θανάτου του Ρεμί Φρες ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για «υπερβολικές δηλώσεις» από πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

    Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

    Πηγή : in.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή