* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Αγωνίζεται Με Την Κοιλιά Στο Στόμα


Συντάκτης : Διαλεκτή Αγγελή
Αναδημοσίευση από : εφημερίδα των συντακτών

Εγκυος που απολύθηκε, επειδή αρνήθηκε τη μετατροπή της σύμβασης εργασίας της, παραμένει απλήρωτη από τον Οκτώβριο, παρά τη δικαστική απόφαση που τη δικαίωνε και επέβαλλε την επιστροφή της στη θέση εργασίας της

Απολύθηκε, όταν ανακοίνωσε στον εργοδότη της ότι είναι έγκυος, ύστερα από οκτώ χρόνια εργασίας σε θέση όπου κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας -ως στέλεχος μάλιστα της επιχείρησης. 

Παρά τις δεσμεύσεις του εκπροσώπου της εργοδοσίας στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι θα την επαναπροσλάβει με τους ίδιους όρους, αυτές ουδέποτε τηρήθηκαν, με αποτέλεσμα η εργαζόμενη να παραμένει απλήρωτη από τον περασμένο Οκτώβριο και να αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, λόγω του έντονου άγχους που της έχει προκληθεί.

Εναν μήνα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία τοκετού, η Ειρήνη Πανοπούλου συνεχίζει τον δικαστικό αγώνα, προκειμένου να δικαιωθεί. «Το 2006 προσλήφθηκα από τον Γεώργιο Πολίτη στον όμιλο εταιρειών MASTER που εδρεύει στους Αγίους Αναργύρους. Η εταιρεία ασχολείται κυρίως με την υπαίθρια διαφήμιση, αλλά και με τις διαδικτυακές πωλήσεις. Τυπικά, ήμουν δηλωμένη στο ΙΚΑ στην εταιρεία Master Adverstising Α.Ε. που είχε όμως έδρα στο Περιστέρι. Οταν ρώτησα, γιατί συνέβαινε αυτό, μου απάντησαν ότι ήταν τυπικό το ζήτημα και ότι όλοι οι υπάλληλοι ήταν μισθολογικά μοιρασμένοι σε διάφορες εταιρείες για φορολογικούς λόγους», δηλώνει στην «Εφ.Συν.».

Το χρονικό

Στις αρχές του 2008, όταν συστάθηκε η Interwell Α.Ε. που είχε την έδρα της στην ίδια διεύθυνση με τον όμιλο εταιρειών MASTER, η Ειρήνη απασχολούνταν αποκλειστικά εκεί ως διευθύντρια μάρκετινγκ, ενώ από το 2012 έως και σήμερα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο γιος του Γεωργίου Πολίτη, Χάρης Πολίτης.

«Τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ανακοίνωσα στον υιό Πολίτη ότι είμαι έγκυος, μου πρότεινε εκ περιτροπής εργασία. Αρνήθηκα. Με πίεζε, προκειμένου να αποδεχθώ τους νέους όρους, με αποτέλεσμα να μου δημιουργηθεί τρομερό άγχος και ανασφάλεια και να πάθω αποκόλληση πλακούντα. Αναγκάστηκα να πάρω αναρρωτική άδεια ενός μήνα. Λίγες μέρες πριν από τις 3 Νοεμβρίου, όταν και θα επέστρεφα στην εργασία μου, με κάλεσε μια εξωτερική συνεργάτις του και μου είπε να μη γυρίσω στη δουλειά, γιατί δεν θα με άφηνε να μπω στο κτίριο, πράγμα το οποίο και έγινε. Αμέσως κάλεσα την αστυνομία και προχώρησα σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, παρουσία εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη».

Στην Επιθεώρηση, η εργοδοσία της εταιρείας Interwell δεσμεύτηκε να επαναπροσλάβει την Ειρήνη με τους ίδιους όρους και συνθήκες, δέσμευση την οποία όμως δεν τήρησε ποτέ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και δεύτερη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και η κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της Interwell και του Χάρη Πολίτη και αγωγής της εργαζόμενης κατά της εταιρείας Master Advertising Α.Ε., της Interwell Α.Ε. και του Χάρη Πολίτη ατομικά.

Δικαίωση

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε με απόφαση τον περασμένο Ιανουάριο την εταιρεία Interwell και τον Χάρη Πολίτη να απασχολούν την Ειρήνη με τους ίδιους όρους εργασίας, καθώς και να την αμείβουν και να την ασφαλίζουν κανονικά. «Εχοντας την απόφαση του δικαστηρίου στα χέρια μου, επέστρεψα στη δουλειά μου στις 16 του περασμένου Γενάρη. Κάθισα κανονικά το 8ωρό μου, χωρίς όμως να μου δίνουν αντικείμενο εργασίας. Συνεχίζω να πηγαίνω καθημερινά στην εργασία μου μέχρι και πριν από λίγες μέρες, όταν και πήρα τη νόμιμη άδεια εγκυμοσύνης, όμως παραμένω απλήρωτη από τον περασμένο Οκτώβρη».

Σε σχετικό πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι υπάρχουν «[…] πολλά και βάσιμα στοιχεία από τα οποία συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο εργοδότης προέβη σε διάκριση λόγω φύλου, καθώς και σε σειρά παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας», ενώ στις 27 Μαρτίου, το Πρωτοδικείο Αθηνών κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα της Ειρ. Πανοπούλου κατά της εταιρείας Interwell. Διαβάζοντας κανείς την απόφαση γίνεται μάρτυρας ενός κυκεώνα ονομάτων εικονικών εταιρειών και παράτυπων μεθοδεύσεων που κατατείνουν στην αποφυγή εκπλήρωσης των εργοδοτικών υποχρεώσεων απέναντι στους εργαζομένους.

• Η κύρια αγωγή εκδικάζεται αύριο, έπειτα από αναβολή, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο κτίριο 9, αίθουσα 16, στις 9 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου