* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Τα Λαϊκά Δικαιώματα Και Οι Εργατικές Ανάγκες Πάνω Από Το ΕΥΡΩ / του Νίκου Γουρλά

του Νίκου Γουρλά

Μέρα με τη μέρα μετά το δημοψήφισμα οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις. Από τη μια οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της αλλοίωσης του νοήματος της λαϊκής ψήφου και από την άλλη οι δυνάμεις που επιμένουν στο ΟΧΙ μέχρι το τέλος.

Ο συσχετισμός ανάμεσα στους δυο αυτούς πόλους αλλάζει συνεχώς. Βέβαια, κάποιοι από εκείνους που ψήφισαν ΟΧΙ, μιλάνε για μια «έντιμη συμφωνία» που θα αποτρέψει τη ρήξη, επηρεασμένοι από το καθεστώς φόβου που επανεγκατέστησαν το μιντιακό σύστημα, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δανειστών και οι δανειστές οι ίδιοι. Ωστόσο ο λαός δεν θέλει να δει την καταπάτηση της δημοκρατικής του επιλογής.

Γίνεται φανερό, μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αλλά και την πρόταση που κατατέθηκε στους λεγόμενους «θεσμούς», πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ερμηνεύει το ΟΧΙ του λαού σαν ΝΑΙ σε κάποιες λίγο πιο εξωρραϊσμένες προτάσεις Γιούνκερ. Αυτό είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στην λαϊκή θέληση και την κυβέρνηση, γεγονός που θα δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις οι οποίες θα βγάλουν ξανά τον λαό στο δρόμο. Θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τις αντιθέσεις και θα ενισχυθούν τα ταξικά χαρακτηριστικά της αντιπαράθεσης.

Στο 62% του ΟΧΙ η τάση που θέλει ρήξη με ευρώ-Ε.Ε είναι ισχυρή και μετά την πρόταση της κυβέρνησης ενισχύονται οι προϋποθέσεις για να παίξει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της πάλης και της αντίστασης του λαού, να δώσει την μάχη ακόμα και για λογαριασμό μικροαστικών στρωμάτων που θα εξοντωθούν από το νέο μνημόνιο. Στο βαθμό φυσικά που συγκροτηθεί σε ανώτερο επίπεδο και δώσει την μάχη ενιαία η τάση της ρήξης μπορεί να ηγεμονεύσει. Αν γίνει αυτό ανοίγεται ο δρόμος σε ρήξεις και ανατροπές αντικαπιταλιστικής προοπτικής.

Σε αυτή ακριβώς την κρίσιμη συγκυρία είναι η μεγάλη ευκαιρία για τις δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς, τις δυνάμεις του μαχόμενου εργατικού κινήματος, να συγκροτήσουν μια πλατιά επιτροπή υπεράσπισης του ΟΧΙ, όπου θα συναντώνται όλων των ειδών οι αντιστάσεις στα νέα μνημόνια, οι αντιστάσεις στην νέα υποδούλωση της εργατικής τάξης. Όλοι αυτοί που με τον ένα ή άλλο τρόπο αντιλαμβάνονται με τον πιο διαφορετικό τρόπο το ταξικό μήνυμα και το ταξικό περιεχόμενο του ΟΧΙ. Αυτή η επιτροπή καλείται να οργανώσει τον λαό, να συντονίσει τους αγώνες του, να οργανώσει την πάλη στις γειτονιές και στους τόπους δουλειάς να οργανώσει την αλληλεγγύη κάθε μορφής. Το πλαίσιο συγκρότησης της θα είναι σε τρεις αποκλειστικούς άξονες:

Υπεράσπιση του ΟΧΙ.

ΟΧΙ σε νέα μνημόνια.

Τα λαϊκά δικαιώματα και οι εργατικές ανάγκες πάνω από το ΕΥΡΩ.

Σε αυτό το πλαίσιο όλες οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής κομουνιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς, ακόμα και δυνάμεις της μαχόμενης ρεφορμιστικής Αριστεράς αλλά και όσοι ακόμα θέλουν να βάλουν «πλάτη» για να σωθεί ο λαός είτε από τα νέα μνημόνια είτε από το γκρεξιτ και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν κατά κύριο λόγο στην εργατική τάξη και γενικότερα στους φτωχούς.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές οι εργαζόμενοι απαιτούν από όλα τα ρεύματα της Αριστεράς να υπερβούν τις αντιθέσεις τους, να βάλουν πρώτη την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αναγκαίου κοινού πλαισίου αντίστασης και δράσης. Κάτι τέτοιο θα δώσει καινούργια προοπτική στους αγώνες. Θα είναι η αρχή για να ανατραπούν τα νέα μνημόνια για να σωθεί ο λαός.

Είναι η μεγάλη ευκαιρία σε τούτη την συγκύρια να δημιουργηθούν πραγματικές προϋποθέσεις για ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Να δημιουργηθούν “εργατικοί συντονισμοί” του ΟΧΙ και από τα «πάνω» αλλά και από τα “κάτω”, με πραγματικούς μαζικούς όρους και όχι όρους πρωτοποριών. Αυτοί οι συντονισμοί θα αντιμετωπίσουν την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές για κλεισίματα επιχειρήσεων, την απληρωσιά, ακόμα και την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν οι εργοδότες. Θα βάλουν τέλος στην ταξική προδοσία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων για την αντικαπιταλιστική αλλά και όλη την αριστερά έφτασε. Όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονων ταξικών και πολιτικών συγκρούσεων μεγάλων πολιτικών και ιδεολογικών ανακατατάξεων. Σε αυτή την νέα ιστορική πρόκληση ιδιαίτερα οι δυνάμεις κομμουνιστικής αναφοράς θα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την πρωτοβουλία των κινήσεων πρωτοστατώντας σε μια νέα αριστερή συμμαχία και μέτωπο ανατροπής που θα είναι η απαρχή της αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος και θα ωριμάζει πλατιά στις συνειδήσεις των εργαζομένων την ανάγκη για την δημιουργία του νέου επαναστατικού υποκειμένου της εποχή μας.

Πηγή : kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου