* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15/7/2014 : Ναντίν Γκόρντιμερ 1923-2013

Νοτιοαφρικανίδα συγγραφέας τιμημένη με Νόμπελ Λογοεχνίας το 1991. Υπήρξε από τις πιο δυνατές λογοετεχνικές φωνές κατά του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων (απαρτχάιντ) στην Νότιο Αφρική, ενώ δεν δίσταζε να επισημαίνει τα κακώς κείμενα της “μαύρης” διακυβέρνησης της χώρας από τον Νέλσον Μαντέλα και τους διαδόχους του.



Κόρη χρυσοχόου ιουδαϊκού θρησκεύματος και ρωσικής καταγωγής, η Ναντίν Γκόρντιμερ (Nadine Gordimer) γεννήθηκε στο Σπρινγκς, προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκμ στις 20 Νοεμβρίου 1923 και ανατράφηκε μέσα στις προνομιακές συνθήκες των λευκών μεσοαστών. Το διάβασμα, την πληροφόρησε για τον κόσμο που ζούσε έξω από την κλειστή κοινωνία του απαρτχάιντ και αυτή η ανακάλυψη προκάλεσε με τον καιρό την ισχυρή πολιτική αντίδρασή της στο σύστημα αυτό, που επέβαλε η λευκή μειοψηφία στην μαύρη πλειοψηφία του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής από το 1948 έως το 1994.

Το 1949 εξέδωσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο “Face to Face” και τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε τον οδοντίατρο Γκέραλντ Γκάβρον, με το οποίο απέκτησε μία κόρη. Ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων “The Soft Voice of the Serpent” (1952) και το μυθιστόρημα “The Lying Days” (1953). Και στα δυό αυτά βιβλία κυριαρχεί η πειθαρχημένη και χωρίς συναισθηματισμούς τεχνική, που έγινε το κύριο γνώρισμά της. Το 1954 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τον έμπορο τέχνης Ράινχολτ Κάσιρερ. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο και έζησε μαζί έως τον θάνατο του Κάσιρερ το 2001.

Η Γκόρντιμερ εξεδωσε 15 μυθιστορήματα και σχεδόν 200 διηγήματα, στα οποία κυριαρχούν οι καταστροφικές επιπτώσεις που είχε στην ζωή των Νοτιοαφρικανών η πολιτική του απαρτχάιντ. Στα έργα της περιγράφει διεξοδικά την αδιάκοπη ένταση ανάμεσα στην προσωπική απομόνωση και την αναπόφευκτη αλλοτρίωση και την προσήλωση στην κοινωνική δικαιοσύνη. Ο αγώνας της για την κατάργηση του απαρτχάιντ της στοίχισε κατ' επανάληψη τη λογοκρισία των έργων της ή και την πλήρη απαγόρευσή τους στη χώρα της.

Το 1974 έγινε ευρύτερα γνωστή με το μυθιστόρημα “Ο Συντηρητής” (“The Conservationist”), που απέσπασε το σημαντικό αγγγλόφωνο λογοτεχνικό βραβείο “Μπούκερ”. Το 1991 ήλθε η παγκόσμια αναγνώριση, όταν η Σουηδική Ακαδημία την τίμησε με το βραβείο Νόμπελ για το σύνολο του έργου της.

Η Ναντίν Γκόρντιμερ πέθανε στις 13 Ιουλίου 1923 στο Γιοχάνεσμπουργκ σε ηλικία 90 ετών.

Βιβλία της στα ελληνικά

Ένας τυχαίος εραστής (Καστανιώτης)
Ζώντας με την ελπίδα και την ιστορία (Καστανιώτης)
Η ιστορία του γιού μου (Καστανιώτης)
Η κόρη του Μπέρτζερ (Οδυσσέας)
Κανείς να μη με συνοδεύσει (Οδυσσέας)
Λεηλασία και άλλες ιστορίες (Καστανιώτης)
Μια ιδιοτροπία της φύσης (Καστανιώτης)
Ξύπνα! (Καστανιώτης)
Ο Μπετόβεν ήταν κατά το 1/16 μαύρος (Καστανιώτης)
Ο συντηρητής (Καστανιώτης)
Οι άνθρωποι του Τζούλι (Λιβάνης)
Το όπλο του σπιτιού (Καστανιώτης)
Ο ύστερος αστικός κόσμος (Μέδουσα)


Πηγή : ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου