* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ιδιωτικοποίηση = «Ηλεκτροπληξία»

Πηγή: Νίκος Μπογιόπουλος - "Realnews"

ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2004 το 49% της ΔΕΗ είχε ιδιωτικοποιηθεί με τη μέθοδο της μετοχοποίησης. Την τριετία που ακολούθησε, οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος ξεπέρασαν το 25%.
Από το 2008, η μετοχοποιημένη και λει¬ουργούσα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ΔΕΗ έχει επιβάλει περίπου 15 ανατιμήσεις (!) στα τιμολόγιά της, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 44%.
Στο Βερολίνο και το Αμβούργο, η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας επέφερε σε μια διετία αυξήσεις 21% στην τιμή του ρεύματος. Οι κάτοικοι συλλέγουν υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Στη Βουλγαρία, η ιδιωτικοποίηση είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 140%. Αυτός ήταν ο λόγος που πέρυσι ανατράπηκε η κυβέρνηση Μπορίσοφ από τις λαϊκές κινητοποιήσεις με αίτημα την εθνικoποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιδιωτικοποίηση στη Βρετανία οδήγησε 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε «ενεργειακή φτώχεια».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι εταιρείες κέρδισαν μεταξύ 9-11 δισ. ευρώ, αλλά οι καταναλωτές έχασαν περί τα 5 δισ. ευρώ.

Η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε από το 1997 έως το 2008 κατά 68% και συνεχίζει να αυξάνεται 8% ετησίως κατά μέσο όρο.

Επειτα από 20 χρόνια ιδιωτικοποίησης, ακόμα και η Ofgem (η Ρυθμιστική Aρχή Ενέργειας της Βρετανίας), που ήταν ανέκαθεν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης, έφτασε να ομολογήσει «πως το μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ενέργειας δεν δουλεύει...».

Συμπέρασμα: Ιδιωτικοποίηση=«Ηλεκτροπληξία»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου