* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ισπανία : 2.000.000 Μαθητές Και Φοιτητές Σε Αποχή. 200.000 Στους Δρόμους!

Ισπανία: 2.000.000 μαθητές και φοιτητές σε αποχή, πάνω από 200.000 στους δρόμους!

Δημοσιεύουμε ρεπορτάζ από το «Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών» στην Ισπανία, για τις μεγάλες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που έγιναν χτες, 26 Οκτώβρη

Ήταν ένα πραγματικό τσουνάμι. Η πανεκπαιδευτική απεργία που κάλεσε το «Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών» ήταν μια ιστορική επιτυχία. Περίπου δύο εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές σε όλη τη χώρα απήχαν από τα μαθήματά τους. Δεν ήταν όμως απλά μια πολύ πετυχημένη αποχή, που άγγιξε το 90% σε συμμετοχή.

Οι πάνω από 60 διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε όλη τη χώρα ήταν ιδιαίτερα μαζικές, με πάνω από 200.000 μαθητές και φοιτητές να διαδηλώνουν παραλύοντας την Ισπανία!

Στη χώρα των Βάσκων, πάνω από 10.000 διαδήλωσαν στο Μπιλμπάο και 5.000 στη Ντονόστια. Στην Καταλωνία, πάνω από 50.000 διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης και πολλές ακόμη χιλιάδες συμμετείχαν στις πορείες στην Ταραγόνα, τη Ζιρόνα και άλλες πόλεις. Περίπου 10.000 διαδήλωσαν στη Βαλένθια, ενώ αρκετές χιλιάδες ήταν και οι διαδηλωτές στο Αλικάντε. Η διαδήλωση της Μαδρίτης, με 60.000 συμμετέχοντες, ήταν η μεγαλύτερη εκπαιδευτική κινητοποίηση εδώ και πολλά χρόνια. Στη Γαλικία, 5.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία που διοργανώθηκε στην Κορούνια, 3.000 στο Φερόλ, ενώ μαζικές διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόπεις της περιοχής. 5.000 στη Σαραγόσα, 15.000 στη Γρανάδα, 10.000 στη Σεβίλη, 7.000 στη Μάλαγα, 2.000 στο Κάντιθ, πάνω από 1.000 σε μικρότερες πόλεις, όπως η Αλμερία και η Χουέλβα. Αρκετές ακόμη χιλιάδες διαδήλωσαν στην Εξτρεμαδούρα, τα Κανάρια Νησιά, στις Βαλεαρίδες, τη Μούρθια, την Καστίλη-Λεόν, την Καστίλη-Λα Μάντσα και την Κανταβρία.

Η πανεκπαιδευτική απεργία ήταν μια ένδειξη της δύναμης του εκπαιδευτικού κινήματος, που στρίμωξε την κυβέρνηση του «Λαϊκού Κόμματος» και το υπουργείο παιδείας. Το κίνημα έδειξε με καθαρό τρόπο ότι απαιτεί την κατάργηση των φρανκικής έμπνευσης «εξετάσεων επικύρωσης», όπως και την προηγούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (LOMCE) που εισήγαγε τις πολιτικές λιτότητας και την αντιδημοκρατική λειτουργία στην εκπαίδευση.

Απαιτούμε την άμεση παραίτηση του Υπουργού Παιδείας, Ινίγο Μέντες ντε Βίγκο, όπως και την κατάργηση του LOMCE και των υπόλοιπων περικοπών στην παιδεία, τη δραστική αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και την επιστροφή των χιλιάδων καθηγητών που έχουν απολυθεί τα τελευταία χρόνια.

Εξαιρετικά σημαντική για την απεργία, ήταν η συμμετοχή και η στήριξη της Εθνικής Ομοσπονδίας Γονέων.

Δυστυχώς, δεν ήταν αντίστοιχη η στάση των επίσημων συνδικαλιστικών ηγεσιών που κήρυξαν απεργία για τους δασκάλους και τους καθηγητές μόνο στη Μαδρίτη. Η στάση αυτή των ηγεσιών των συνδικάτων είναι αδικαιολόγητη. Γιατί δεν κάλεσαν σε απεργία τους εκπαιδευτικούς, που σε τελική ανάλυση υποφέρουν από τις ίδιες πολιτικές λιτότητας, όπως οι μαθητές και οι φοιτητές; Είναι πλέον καιρός οι ηγεσίες των συνδικάτων να ακούσουν τη φωνή της βάσης τους και να οργανώσουν τον αγώνα, αντί να δηλώνουν απλά την υποστήριξή τους σε δελτία τύπου και ανακοινώσεις.

Θέλουμε να πούμε δυνατά και καθαρά ότι ο αγώνας δεν τελείωσε. Η μεγάλη επιτυχία της 26ης Οκτώβρη ήταν η αρχή ενός κινήματος που δε θα σταματήσει να παλεύει, μέχρι να καταργηθούν οι «εξετάσεις επικύρωσης». Αν αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τις 31 Οκτώβρη, μέσα στεις επόμενες εβδομάδες θα διοργανώσουμε νέα πανεκπαιδευτική απεργία, ακόμη μεγαλύτερη από την τελευταία, καλώντας όλους τους συλλόγους καθηγητών, δασκάλων και γονέων να πάρουν μέρος στον αγώνα μαζί μας!

Η συμβολή του «Συνδικάτου Σπουδαστών και Μαθητών» ήταν καθοριστική για την επιτυχία της πανεκπαιδευτικής απεργίας. Πάνω από 100.000 ανακοινώσεις μοιράστηκαν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και δεκάδες χιλιάδες αφίσες κολλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Μαζί με τα πάνω από 2.000 νέα μέλη που ήρθαν κοντά μας τις τελευταίες εβδομάδες, χτίζουμε τη μεγαλύτερη και πιο αποφασιστική νεολαιίστικη οργάνωση, που παλεύει για το χτίσιμο ενός κοινού πανεκπαιδευτικού μετώπου σε ολόκληρη τη χώρα. Πιστεύουμε στη δύναμή μας, όπως και στη δυνατότητα της νεολαίας να δώσει νικηφόρες μάχες ενάντια στη δεξιά κυβέρνηση, τις περικοπές και τελικά ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει την κοινωνική αδικία.

AlfaVita, 27 Οκτωβρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου