* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝ: ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ "ΑΜΟΡΦΗ ΥΛΗ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ



Θέλουν την εργασία
"άμορφη ύλη προς εκμετάλλευση"
Θέλουμε την απελευθέρωση της εργασίας από την εκμετάλλευση & την καταπίεση
ΟΧΙ ΣΤΟ "ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ" ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ANOIXTH ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΑΘΗΝΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ  5 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΕΝΑΡΞΗ 12ΜΜ

[Α]  ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ - Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ 
Το Εργασιακό βρίσκεται στο επίκεντρο της 2ης αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος προσαρμογής. Συνεπώς πρέπει να γίνει το σημαντικότερο πεδίο της αναμέτρησης μεταξύ του εργατικού -λαϊκού κινήματος και της κυβέρνησης. Επομένως το εργασιακό βρίσκεται στην κορυφή της συγκυρίας. Παράλληλα, η νεολαία στο επίκεντρο του νέου Εργασιακού, μιας και τα περισσότερα από τα μέτρα τα οποία ετοιμάζονται πλήττουν τη νέα γενιά των εργαζομένων (πχ νέος υποκατώτατος μισθός νέων στα 527 ευρώ στον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας).
Η διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 17/10 με την έλευση των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών. Έτσι το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα έχει ως επίκεντρο εξελίξεων τις επικείμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την ίδια στιγμή μάλιστα που κορυφώνονται οι περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα ενώ θα ετοιμάζεται και η περικοπή προνοιακών επιδομάτων.
“Βάση” της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει το πόρισμα της διεθνούς “επιτροπής σοφών “ (σ.σ. συγκροτήθηκε κατ’ εφαρμογή σχετικής μνημονιακής δέσμευσης του Αυγούστου του 2015) το οποίο παρέλαβε το Υπ. Εργασίας και οι θεσμοί την Τρίτη 27/9.
Το πόρισμα προβλέπει:
  • υποκατώτατο μισθό 526 ευρώ μικτά για τον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και 556 ευρώ μικτά για το 2ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας
  • “ρήτρα” κατώτερου από τον κατώτατο μισθό
  • το σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με το “καθεστώς” των ομαδικών απολύσεων.
Το νέο Εργασιακό θα πρέπει να θεσπιστεί το αργότερο έως το τέλος του 2016 σε συνθήκες όπου
  • έχει σταματήσει η πτώση της ανεργίας στο ποσοστό 23%-24% (μετά από 1 1/2 χρόνο συνεχούς μείωσης)
  • οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν φτάσει στο 30%του συνόλου των ασφαλισμένων , παίρνοντας μισθό 403 ευρώ μικτά.
  • το μέσο ημερομίσθιο στον ιδιωτικό τομέα πέφτει με 2% (μην έχοντας σταματήσει να πέφτει κατά τον τελευταίο 1/2 χρόνο)
Έτσι οι προτάσεις του πορίσματος των Σοφών έρχονται αφενός να θεσμοποιήσουν τις συντελούμενες ανατροπές στην αγορά εργασίας, αφετέρου να ανοίξουν το δρόμο για ακόμα χειρότερες ανατροπές σε βάρος των εργατών, ιδίως των νέων.
Τα δε “αντισταθμιστικά” μέτρα στην επικείμενη επιδείνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και αμοιβών τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βοηθούν τους εργάτες, αλλά πρακτικά βοηθούν τα αφεντικά. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:
  • Παροχή επιδόματος στους εργαζομένους που εργάζονται σε επιχειρήσεις με μειωμένο ωράριο.
  • Παροχή επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας (voucher) αντί για επίδομα ανεργίας
Η κυβέρνηση δεν προωθεί μόνο στον “ιδιωτικό τομέα” την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στο “δημόσιο”:
  • Θεσπίζει τη δυνατότητα ίδρυσης “Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας” οι οποίες θα λειτουργούν με κρατική χρηματοδότηση
  • Έχει προβλέψει τη δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης των 8μηνων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να “φτιασιδώσει” με άδεια κρατικά ταμεία την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων , την οποία προωθεί 100% στο όνομα της “κοινωνικής ευαισθησίας” ή ακόμα και της “Αριστεράς”.
Η Αριστερά δεν έχει καμία σχέση με ελεημοσύνες και την επιδότηση των αφεντικών για να εκμεταλλεύονται τους εργάτες , ενώ τους έχουν ξεζουμίσει τόσο σε περιόδους “ανάπτυξης” όσο και στη φάση της τρέχουσες χρεοκοπίας.

[Β]   ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας πρέπει να βρεθεί επικεφαλής της πάλης της νεολαίας ενάντια στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις τις οποίες έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η σημερινή ψευτο-αριστερή κυβέρνηση.
Πρέπει να πούμε:
  • ΟΧΙ” στο σύνολο των συστάσεων του πορίσματος της διεθνούς επιτροπής ειδικών για το νέο Εργασιακό. Εμπρός για ένα πανελλαδικό συνέδριο των εργατικών οργανώσεων για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος εργατικής εξόδου από την κρίση.
  • “ΟΧΙ“ σε κάθε διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Έξω τώρα ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΣΜ, Έξω από ΕΕ-Ευρωζώνη .Εργατική εξουσία -σοσιαλιστικές πολιτείες της Ευρώπης.
  • “ΟΧΙ“ στις ευρωπαϊκές “συμμαχίες” της κυβέρνησης με τις κεντροαριστερές ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας για την υπεράσπιση του “ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη” . Μόνοι σύμμαχοι μας οι εργάτες της Ευρώπης, ντόπιοι, μετανάστες , πρόσφυγες.
  • “ΟΧΙ” στον διάλογο μεταξύ της ΓΣΕΕ με τους ενώσεις των αφεντικών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ). Έξω η γραφειοκρατία από τα συνδικάτα, αγώνας στα χέρια των εργατών.
Καμία “εθνική γραμμή” διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να βρεθεί μεταξύ μίας κυβέρνησης που πρόδωσε το λαό και της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων απέναντι στους δανειστές.
Και αυτό γιατί από Ιούλιο του 2015 με την ποδοπάτηση του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα και την υπογραφή του Μνημονίου, η κυβέρνηση έχει περάσει στην πλευρά των δανειστών και ενάντια στο λαό.
Η “γραμμή” άμυνας απέναντι στους δανειστές περνά μέσα από την πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πλαίσια της πάλης για την εργατική εξουσία και τη επαναστατική σοσιαλιστική αναδιοργάνωση της κοινωνίας.
Απαιτείται ένα ενιαίο μέτωπο όλων των μαχόμενων δυνάμεων των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων εργατών προς αυτή την κατεύθυνση.
 [Γ]  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ 
 Κεντρικός “σταθμός” της πάλης ενάντια στο νέο Εργασιακό πρέπει να είναι μία πανελλαδική Ανοιχτή Συνάντηση για εργασιακό, στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου.
Στόχος της συνάντησης αυτής θα είναι το άνοιγμα μιας οργανωμένης συζήτησης για τα εργασιακά θέματα μεταξύ των μελών της ΟΕΝ αλλά και μεταξύ της ΟΕΝ και των φίλων της. Επιβάλλεται άμεσα από την επικείμενη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις αμοιβές των νέων, την οποία οργανώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για λογαριασμού του κεφαλαίου.

Συμβούλιο Δράσης της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας
12/10/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου