του Νίκου Φωτόπουλου
Κρίσιμη δικαστική απόφαση για το μέλλον της ΒΙΟΜΕ στους επόμενους δύο μήνες. Συζητήθηκε χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης το αίτημα των συνδίκων πτώχευσης, με αίτημα την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων και οι εγκαταστάσεις, όπου τα τελευταία δύο χρόνια οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν το πρότυπο αυτοδιαχειριστικό τους εγχείρημα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σύνδικοι πτώχευσης της εταιρείας στρέφονται κατά των εργαζομένων διά της δικαστικής οδού. Τον περασμένο Ιούλιο είχαν προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοίκησης που αποτελούνταν ουσιαστικά από μέλη της προηγούμενης εργοδοσίας, μεταξύ των οποίων η Χριστίνα Φιλίππου, η οποία εγκατέλειψε οριστικά το εργοστάσιο τον Μάιο του 2011, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους επί μήνες.Απέναντι στις νέες ενέργειες των συνδίκων που πλήττουν το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, οι δικηγόροι των εργαζομένων πραγματοποίησαν παρέμβαση, ζητώντας την απόρριψη της αίτησης εκποίησης από το δικαστήριο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει προσωρινή διοίκηση στη ΒΙΟΜΕ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διαδικασία. Πρόσθεσαν επίσης ότι υπάρχει μίσθωση του ακινήτου ώς το 2017 που δεν έχει καταγγελθεί. Πέραν αυτών, δεν έχει καν αποτιμηθεί η συνολική αξία ακινήτων και μηχανημάτων, κάτι το οποίο αφορά και τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι -αφού παραμένουν απλήρωτοι- είναι και αυτοί πιστωτές της ΒΙΟΜΕ.
Από νωρίς το πρωί χθες, εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, με σύνθημα «Η ΒΙΟΜΕ δεν πωλείται, ανήκει στους εργαζομένους». Οι ίδιοι δήλωναν πως σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο. «Μπροστά στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια της πρώην εργοδοσίας με συμμάχους δυστυχώς και κρατικούς λειτουργούς, οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι της ΒΙΟΜΕ δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν θα αφήσουμε καμία δικαστική απόφαση, κανένα νομικό τερτίπι και κανένα αφεντικό να παίξει άλλη μια φορά με τις ανάγκες μας και ότι έχουμε ήδη κατακτήσει», ξεκαθάρισαν.
Η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής Φίλκεραμ Τζόνσον, αφήνοντας πλήθος ανέργων και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν με ασφαλιστικά μέτρα τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013, αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, με τις δικές τους δυνάμεις.
Πλέον έχουν προχωρήσει σε διαδικασία θεσμικής νομιμοποίησης μέσω του μετασχηματισμού της προσπάθειας σε ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) και διαθέτουν τα προϊόντα που παράγουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου