* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Εργασιακό Δελτίο #36 Από Το Οmnia Sunt Communia


Πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου και απεργιακές περιφρουρήσεις την Κυριακή 2 Νοέμβρη. Στην απεργία συμμετείχε και το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και εκατοντάδες εργαζόμενοι και συναγωνιστές, απεργοί από εμπορικά καταστήματα κι αλληλέγγυοι-ες , διάφορα εργατικά σωματεία, συλλογικότητες εργαζομένων κι ανέργων, συνελεύσεις γειτονιάς και διάφορες άλλες δυνάμεις του ταξικού και κοινωνικού κινήματος, μια πολύωρη και δυναμική απεργιακή κινητοποίηση.

Ανταπόκριση από την απεργία εδώ.



Δυναμική όμως ήταν και η απεργιακή κινητοποίηση στις 2/11 και στη Θεσσαλονίκη που όμως δέχτηκε ισχυρή καταστολή έξω από έναν από τους καπιταλιστικούς ναούς το Attica, που είχε ως αποτέλεσμα τραυματισμό διαδηλωτών.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα της κυριακάτικης εργασίας και την κάλυψη τους από τα μέσα μαζικής εξημέρωσης εδώ, αλλά και μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ για την παρέμβαση των εργοδοτικών οργανώσεων.



Απόρριψη της αναστολής απόφασης για την pizza fan Σεπολίων.Η πρωτόδικη αυτή απόφαση έκρινε άκυρη την απόλυση των εργοδοτών της pizza fan Σεπολίων, εκδικάζοντας μισθούς υπερημερίας και ένα ποσό για ηθική βλάβη. Οι εργοδότες λοιπόν, προσπάθησαν να παρακάμψουν την απόφαση του δικαστηρίου μέσω ενός νομικού “παραθύρου”. Στη δίκη, χρησιμοποίησαν μάλιστα, παράλογους ισχυρισμούς που το αστικό δικαστήριο όμως δεν έκανε αποδεκτούς.



Με ειδική επιτροπή θέλει ο υπουργός εργασίας να προλάβει την ξεφτίλα των ΚΕΚ που για να προσελκύσουν ωφελούμενους από τα νέα προγράμματα τάζουν δώρα! Ανάλογα τον ανταγωνισμό τα δώρα ποικίλουν από ένα tablet έως και αυτοκίνητο. Εννοείται βέβαια ότι για να πληρώσουν μεταφορικά ούτε λόγος…. .Ειδικότερα, η Επιτροπή θα συλλέγει, θα καταγράφει και θα προωθεί στις αρμόδιες, κατά περίπτωση Αρχές, αναφορές και καταγγελίες για παραπλανητικές, παρελκυστικές, αντιδεοντολογικές ή αθέμιτες πρακτικές. Σε ανακοίνωση της η συλλογικότητα V for Voucherades, καταγγέλλει ότι ο υπουργός εργασίας αφήνει τα ΚΕΚ να κερδοσκοπούν αφορολόγητα, να ανοίγουν χωρίς κριτήρια, χωρίς κανέναν έλεγχο για την τήρηση των όρων του προγράμματος και μετά από όλα αυτά φτιάχνει μία επιτροπή που θα κοιτάξει τι; Το αν κερδοσκοπούν πολύ ή το αν εμπαίζουν τους ωφελούμενους και παράλληλα τηρούν τους ανύπαρκτους όρους λειτουργίας τους;

Διαβάστε επίσης εδώ περαιτέρω ανάλυση για τα κατάπτυστα προγράμματα voucher.



Στάση εργασίας και κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «Σισμανόγλειο» διοργάνωσαν την Πέμπτη 6/11 τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Αμαλία Φλέμινγκ», Παίδων Πεντέλης και «Σισμανόγλειου». Επίσης, με κύριο αίτημα να μην κλείσει το «Αμαλία Φλέμινγκ», τα σωματεία των τριών νοσοκομείων έκαναν στάση εργασίας και την Παρασκευή 7/11 και πορεία από το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» προς το «Σισμανόγλειο».



Nα μειωθεί ο μισθός και τα επιδόματα των εργαζομένων ζητά η διοίκηση της WIND.Η εταιρεία απάντησε αρνητικά σε όλα τα αιτήματα που είχε θέσει η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Ενημέρωσαν ότι θα συνεχίζουν να παίρνουν voucher εργαζομένους ως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο!!!! Σε ανακοίνωση του το επιχειρησιακό σωματείο αναφέρει: Είναι φανερό ότι η μείωση που επιχειρούν να περάσουν στους νέους εργαζομένους,αποτελεί όχημα για απολύσεις εργαζομένων που δουλεύουν περισσότερα χρόνια και μία κακή αφετηρία για τις επόμενες συμβάσεις που θα διεκδικηθούν. Επίσης οι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας θα προσλαμβάνονται σχεδόν ως ανειδίκευτοι με χειρότερους όρους και χωρίς προοπτικές βελτίωσης αυτών.

Στα πλαίσια του αγώνα τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παρέμβαση στο περίπτερο της WIND στο μαραθώνιο της Κυριακής 9/11, μοιράζοντας ανακοινώσεις για το αντεργατικό καθεστώς της εργοδοσίας.



24ωρη απεργία αλληλεγγύης την Τετάρτη 5 Νοέμβρη για τους εργαζόμενους του Δημοτικού Βρεφοκομείου Πατρών και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την ίδια ημέρα, διοργάνωσε το συνδικάτο εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Αχαΐας. Η διοίκηση του βρεφοκομείου απειλεί τους 22 εργαζόμενους ότι θα κλείσει το βρεφοκομείο και θα πετάξει στο δρόμο τους ίδιους μαζί με τα 180 παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτό.



Συνεχίζει τις απολύσεις η εργοδοσία της επιχείρησης «Ιντρακάτ» στην Λάρισα. Την ίδια ώρα η διεύθυνση της «Ιντρακάτ» δίνει μέρος της δουλειάς σε εργολάβους, ενώ επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας και άσχημης συμπεριφοράς απέναντι στους εργαζόμενους σε συνεχή βάση, με βρίσιμο, προσβολές και σπάσιμο νεύρων, που κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη.



Σε 24ωρη απεργία κατήλθαν την Τρίτη 4 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στα διόδια Ακτίου. Απαιτούν την ανάκληση των 5 παράνομων απολύσεων των τεχνικών και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και να πληρωθούν τα αναδρομικά επιδόματα όλων των εργαζομένων που τους χρωστά η εργοδοσία.



Ακόμα ένας εργάτης προστέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στο μακρύ κατάλογο των δολοφονημένων της εργατικής τάξης από την εργοδοσία. Ο 41χρονος εργάτης οποίος δούλευε στην αποκομιδή των σκουπιδιών του Δήμου Βόλβης με 8μηνη σύμβαση, συνεθλίβη όταν το βαρύ όχημα από λάθος του επίσης 8μηνίτη συναδέρφου του έκανε πίσω. Οι εργαζόμενοι στον Δήμο καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα εργατικά ατυχήματα τόσο εξαιτίας της έλλειψης μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας όσο και εξαιτίας των ελαστικών σχέσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ανεκπαίδευτοι εργάτες σε ειδικότητες όπου απαιτείται εμπειρία.



Για εμάς μια ακόμα δολοφονία, ήταν η αυτοκτονία του απολυμένου σχολικού φύλακα. Ο 62χρονος ζώντας σε άθλιες συνθήκες, έβαλε τέλος στη ζωή του, μην μπορώντας να επιβιώσει στις ανθρωποκτόνες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.



Ο Φορτσάκης χτύπησε ξανά. Συναίνεση στις περικοπές, αποδοχή των περικοπών στην Υγεία, των ελλείψεων προσωπικού και της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο. Σε έγγραφό του ο Πρύτανης, Θ. Φορτσάκης, εκ μέρους της Συγκλήτου, αναφέρεται στην «οικονομική δυσπραγία» «του πανεπιστημίου και της χώρας γενικότερα» και ζητά «οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές» για την «αποδοτική λειτουργία» και τη «διατήρηση της αυτοδυναμίας τους».



Κινητοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου των Ναυπηγοξυλουργών στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη. Διεκδικούν τη συνέχιση της χορήγησης εποχιακού επιδόματος. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην Ομόνοια και από εκεί πραγματοποιήσαν πορεία στο υπουργείο Εργασίας.



Την επιχειρούμενη υποβάθμιση και απαξίωση της ναυτικής εκπαίδευσης, που έχει ως στόχο να οδηγήσει τους σπουδαστές προς την ιδιωτική εκπαίδευση καταγγέλλει με ανακοίνωση η Γενική Συνέλευση του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ)-Μηχανικών. Οι σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών διεκδικούν δημόσια ,δωρεάν, σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.



Απεργία σε όλα τα λιμάνια και μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 6 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Νοέμβρη είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ σχετικά με το θέμα του «φιλικού διακανονισμού με την COSCO».



Σε δίκη παραπέμπονται 26 Φλεβάρη,48 ναυτεργάτες για παρακώλυση συγκοινωνιών επειδή συμμετείχαν σε απεργιακή κινητοποίηση στο λιμάνι της Ραφήνας. Τις μεθόδους βίας και τρομοκρατίας των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, σε βάρος των 48 ναυτεργατών του Ε/Γ-Ο/Γ «SURERFERRYII», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ.



Αθώοι κρίθηκαν την Τρίτη 4 Νοέμβρη, από το Γ” Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι 12 εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΜΙΝΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, που δικάζονταν ύστερα από μήνυση της εργοδοσίας, με την κατηγορία της παράνομης βίας επειδή δήθεν στις 18/6/2010 παρεμπόδισαν συναδέλφους τους να μπουν και να εργαστούν. Οι εργαζόμενοι έκαναν τότε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα.



Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 5/11, οι εργαζόμενοι στη «Βιβλιοσυνεργατική», διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων 5 μηνών. Αξίζει δε να σημειωθεί πως την ώρα της συγκέντρωσης είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο, στην οποία ωστόσο δεν εμφανίστηκε εκπρόσωπος της εργοδοσίας, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο πρόβλημα των εργαζομένων. Είναι η δεύτερη τριμερής συνάντηση κατά την οποία δεν εμφανίζεται εκπρόσωπος της εταιρείας, ως δείγμα αποθράσυνσης των εργοδοτών κάτω από την ανοχή του κράτους.

Δείτε εδώ το σχετικό ψήφισμα αλληλεγγύης του ΣΥΒΧΑ.



Συγκέντρωση αλληλεγγύης και αντίστασης στην επιχειρούμενη απαγόρευση των συγκεντρώσεων, πραγματοποίησε ο ΣΕΦΚ την Τετάρτη 5/11 στο κτίριο 5 της πρώην σχολής Ευελπίδων. Η εργοδοσία του φροντιστηρίου ΠΡΙΣΜΑ, επιχειρεί την ποινικοποίηση της εργατικής διεκδίκησης και της συγκέντρωσης, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, με αίτημα να απαγορευθεί στο σωματείο και στους αλληλέγγυους (της απολυμένης εργαζόμενης Α.Σ., και μελών ΔΣ του ΣΕΦΚ, και άλλων), η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων έμπροσθεν του φροντιστηρίου και σε ακτίνα περιμετρικά μικρότερη των 200 μέτρων με απειλή χρηματικής ποινής και προσωπική κράτηση 1 μηνός. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΦΚ « ο σχεδιασμός της εργοδοσίας για την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα δεν θα περάσει…»



Ο πολύμηνος αγώνας της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στην Ταχυμεταφορά – Ταχυδρόμηση, και η αλληλεγγύη πολλών σωματείων και συλλογικοτήτων, έφερε τη νίκη μετά από δύο χρόνια για τους εργαζόμενους της Γενικής Ταχυδρομικής στο Αιγάλεω. Η απόφαση του πρωτοδικείου για τους εργαζόμενους που ήταν απλήρωτοι επί μήνες, αναγνωρίζει την διαδοχή της «μητρικής εταιρίας» στο υποκατάστημα της στο Αιγάλεω παρά τις προσπάθειες της να αποδείξει το αντίθετο, θεωρεί τις απολύσεις άκυρες, ορίζει την καταβολή χρημάτων και την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους. Μια νίκη που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επιτεύχθη παρά την «απουσία» των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου, ειδικά του ΣΕΤΤΕΑ που λοιδόρησε τον εργατικό αγώνα.



Συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 7 Νοέμβρη η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ Open και ενώσεις των ΜΜΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή των ΜΑΤ στο κτίριο.



Εκατοντάδες απολύσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης: ετοιμάζει η κατασκευάστρια κοινοπραξία. Η εργοδοσία της κοινοπραξίας, αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις, που ήδη έληξαν, για 42 εργάτες και έχει διαμηνύσει ότι θα απολυθούν άλλοι 112 εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν μέχρι το τέλος Νοέμβρη, και μέσα στο Δεκέμβρη ακόμη 110 εργαζόμενοι, που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Τη Δευτέρα θα γίνει στάση εργασίας και συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγίας Σοφίας.



Απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών και περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες στο Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» στη Νέα Μάκρη. Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι του κέντρου παραμένουν για 5 μήνες απλήρωτοι, δρομολογούνται απολύσεις στο Ίδρυμα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων – Ιδρυμάτων – Σχολείων Ειδικής Αγωγής.



Σε απολύσεις εργαζομένων, εντατικοποίηση της δουλειάς για όσους έχουν απομείνει και σε δημιουργία κλίματος εκφοβισμού των εργαζομένων με συχνές απειλές και βρισιές εναντίον τους, προχωράει η διεύθυνση της «Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας – Περίθαλψης – Αποκατάστασης» (ΘΕΨΥΠΑ) στην Λάρισα. Οι εργαζόμενοι ζητούν την ανάκληση των απολύσεων, την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και της Διεύθυνσης Υγιεινής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.



Παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζόμενης από την εργοδοσία της εταιρείας τηλεφωνικών υπηρεσιών «PBS», που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αρχικά η εταιρεία μετατράπηκε από ΕΠΕ σε ΙΚΕ και στη συνέχεια ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν καινούργια σύμβαση, στην οποία εμφανίζονται ως νεοπροσλαμβανόμενοι. Η εργαζόμενη που απολύθηκε, από την πρώτη στιγμή αντέδρασε και ενημέρωσε το Σωματείο της, το οποίο μαζί με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς , πραγματοποίησαν παρέμβαση στην επιχείρηση.



Ανήκουστη συμπεριφορά από εισαγγελέα πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης ο οποίος έχει το θράσος να αποκαλεί «Φορέα συλλογικής επιθετικότητας» , όλους όσοι συλλογικά δρουν για τα εργατικά δικαιώματα. Ο εν ‘λόγω εισαγγελέας διώκει ποινικά τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή διότι σύμφωνα με το σκεπτικό του «έπεισε άλλους, τα στοιχεία των οποίων δε διακριβώθηκαν, να συγκροτήσουν φορέα συλλογικής επιθετικότητας ως σωματική και ψυχική υποστήριξη του πλήθους και να εισβάλλουν με ενωμένες δυνάμεις σε ξένα ακίνητα κτήματα και δη στα διόδια Μαλγάρων, χορηγώντας χωρίς δικαίωμα την εξουσία χρήσης και ακώλυτης εισόδου σ” αυτά σε διερχόμενους οδηγούς χωρίς την καταβολή διοδίων». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδικαλιστής δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη κινητοποίηση για την οποία διώκεται.



Με σύνθημα «Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης», το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί εργαζόμενους και ανέργους οικοδόμους να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες του. Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη έως και την Παρασκευή 14 Νοέμβρη.



Νίκη των ερευνητών της ΕΛΣΤΑΤ στα Γιάννενα. Οι ιδιωτικοί συνεργάτες της Στατιστικής Αρχής, που εργάζονται χωρίς σύμβαση, ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι, καλύπτοντας οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησής τους, είχαν παραμείνει για 13 μήνες απλήρωτοι. Μετά την κινητοποίηση ερευνητή και τη στήριξη της ΕΣΕ Ιωαννίνων, που δημοσιοποίησε το θέμα, τα τοπικά γραφεία της ΕΛΣΤΑΤ στα Γιάννενα κατέβαλλαν τα δεδουλευμένα σε όλους τους ερευνητές.



Τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι στην Diamant AE,γνωστής εταιρείας τηλεπωλήσεων. Απλήρωτες υπερωρίες, 7ήμερη εργασία, εντατικοποίηση εργασίας και κλίμα τρομοκρατίας, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του εργασιακού μεσαίωνα που θέλει να επιβάλλει η εργοδοσία.



Η Συνέλευση πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, καλεί ανέργους και εργαζόμενους σε κοινό αγώνα. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 13/11, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα).



έλος, εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργαζόμενων ΟΤΑ Αττικής την Κυριακή 9/11, στις 10.30 π.μ. στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ελληνικού .Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά και το Συνδικάτο Γάλακτος – Ποτών – Τροφίμων την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στο ΕΚΑ.


[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου