* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Από Την Εκδήλωση Της ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ.../ Κάτι Τρέχει...

Από Την Εκδήλωση Της ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ.../ Κάτι Τρέχει.../ 21-12-2014/ του Μπάτη

Φωτό : Ελευθεριακός *9
Παρευρεθήκαμε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ στο cafe-bar Locomotiva με θέμα τον αναρχοσυνδικαλισμο.Στην εκδήλωση συμμετείχαν 30-40 άτομα.Πρωτος πηρε το λόγο ο εκπρόσωπος της ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ Γιάννης Ανδρουλιδάκης και τόνισε ότι γι αυτούς τα συνδικάτα δεν είναι μόνο ο τόπος συγκρούσεων αυτής της κοινωνίας αλλά αποτελουν το κύτταρο για την αυτοδιεύθυνση της αταξικής κοινωνίας.Ανέφερε ότι η θεωρία του αναρχοσυνδικαλισμού εμπνέεται από την αναρχική παράδοση,αλλά κυρίως είναι η δράση αυτή που βρίσκεται σε πρώτο επίπεδο.
Συνέχισε λέγοντας πως οι εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών σχετικά με το θέμα είναι πολύ φτωχές στην Ελλάδα και αυτο το κενό έρχεται να καλύψει η έκδοση του περιοδικού τους και η έκδοση από τον εκδοτικό τους οίκο "Καινά Δαιμόνια" γιά πρώτη φορά στην Ελλάδα του βιβλίου του Frank Mintz "Ο αναρχοσυνδικαλισμός στην Ισπανία".Παρευρίσκετο στην εκδήλωση και ο συγγραφέας πολύ γνωστός αναρχοσυνδικαλιστής μέλος του γαλλικού τμήματος της CNT συγγραφέας και μεταφραστής.
Έλαβε το λόγο ο Frank Mintz και παρουσίασε την ιστορική διαδρομή του αναρχοσυνδικαλισμού στην Ισπανία.Τόνισε οτι ο αναρχοσυνδικαλισμός αγκάλιασε ένα αυθόρμητο κίνημα από τα κάτω εργατών και εργατών γης ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλές γυναίκες.Καί κατά το διάστημα των ετών πριν απο τον ισπανικό εμφύλιο αλλά και κατά τη διάρκεια του υπερασπιζόταν τα εργατικά συμφέροντα αλλά και τον αγώνα γιά τη δημιουργία μιάς άλλης κοινωνίας.Αναφέρθηκε και στην προσχώρηση της CNT στην κυβέρνηση των δημοκρατικών κάτι που δεν συμβιβάζεται με την αναρχική θεωρία.
Γενικά ήταν μιά πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και συνιστούμε το βιβλίο του αναπιφύλακτα σε όσους θέλουν να πληροφορηθούν γιά τα γεγονότα εκέινης της εποχής.
Σαν παρατηρήσεις θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι γιά μας δεν έχει πρωτοκαθεδρία σε μιά επαναστατική διαδικασία η πράξη αλλα υπάρχει μιά συνεχής αλληλεπίδραση θεωρίας και πράξης.Η θεωρία σε καθοδηγεί αλλά βέβαια είναι η πράξη που τη διορθώνει κι εκείνη με τη σειρά της ανατροφοδοτεί την πράξη.
Θεωρούμε επίσης ότι ο συνδικαλιστικός αγώνας δεν μπορεί να ξεπεράσει καποια όρια οικονομικά βεβαίως και ότι τα συνδικάτα δεν μπορούν να αποτελέσουν το θεσμό οικοδόμησης της ελευθεριακής κομμουνιστικής κοινωνίας.Θεωρούμε ότι η παράδοση των εργατικών συμβουλίων έχει δείξει ότι μπορεί να αγγίξει όλες τις πλευρές της αταξικής κοινωνίας.Γιατί μένοντας στον τομέα της οικονομίας βρισκόμαστε στο προνομιακό πεδίο της αστικής τάξης.Χρειάζεται λοιπόν πολιτικός αγώνας και πολιτικές οργανώσεις.
Οσον αφορά την είσοδο της CNT στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ισπανικής επανάστασης ήταν ένα εγχείρημα που λειτούργησε αφομειωτικά και έβλαψε το τεράστιο κίνημα αλλαγής της κοινωνίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΦΡΑΞΙΑ

Μερικές παρατηρήσεις από τον σύντροφο Γιάννη Ανδρουλιδάκη σε σχέση με λάθη και παραλήψεις δικές μας :

Παρακαλούμε, για λόγους αρχής, να διορθωθούν οι υπερβολικά πολλές ανακρίβειες για ένα τόσο μικρό κείμενο.
Αρχής γενόμενης, από το ότι δεν επρόκειτο για εκδήλωση του Ροσινάντε αλλά για εκδήλωση των εκδόσεων Καινά Δαιμόνια και το θέμα δεν ήταν ο αναρχοσυνδικαλισμός, αλλά η παρουσίαση των εκδόσεων και του θεωρητικού περιοδικού που κυκλοφόρησαν, καθώς και του βιβλίου του Μιντς «Αναρχοσυνδικαλισμός και αυτοδιαχείριση στην Ισπανία (1931-1990).
Υπό αυτή την έννοια, ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος ήταν «εκπρόσωπος της (sic) Ροσινάντε» στην εκδήλωση αυτή.
O Ροσινάντε έκανε εκδήλωση πριν από 10 μέρες, η οποία είχε εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και προφανώς δεν στάθηκε κεντρικά σε ζητήματα θεωρίας και εκδόσεων. Θα ήταν αστείο μια εκδήλωση ''για τον αναρχοσυνδικαλισμό'' να σταθεί κατά το 90% σε ζητήματα θεωρίας και εκδόσεων, καθώς ο αναρχοσυνδικαλισμός -γενικά- αναπτύσσεται στους χώρους εργασίας και όχι στα βιβλιοπωλεία.
Ο Φρανκ Μιντς τέλος, δεν είναι μέλος ''του γαλλικού τμήματος της CNT'', αλλά της CNT-Solidarité Ouvrière.
Θα παρακαλέσουμε στο εξής, να είστε πιο προσεκτικοί στο τι μεταφέρετε, ώστε να μη δημιουργούνται εντελώς λάθος εντυπώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου