* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Eκδήλωση - Συζήτηση Για Τα 100 Χρόνια Από Την Δολοφονία Του Joe Hill

Η ΕΣΕ ΑΘήνας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την κρατική δολοφονία του σουηδικής καταγωγής επαναστάτη συνδικαλιστή Joe Hill διοργάνωνει εκδήλωση με τη γενική γραμματέα του αναρχοσυνδικαλιστικού συνδικάτου της Σουηδίας SAC, Liv Marend για την ιστορία του Joe Hill και τη σημασία του επαναστατικού συνδικαλισμού στις μέρες μας. 

Ο Joe Hill ήταν μέλος των «Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου» (IWW, γνωστοί και ως «Wobblies»), της πρώτης σημαντικής οργάνωσης του ταξικού εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ. Ήταν μετανάστης από τη Σουηδία και ήρθε σε επαφή με τους Wobblies γύρω στο 1910, όταν δούλευε στις αποβάθρες στο Σαν Πέντρο της Καλιφόρνια. Ήταν γνωστό στέλεχος των IWW, αλλά και τραγουδοποιός, με τραγούδια όπως «The preacher and the slave /Ο ιεροκήρυκας και ο σκλάβος», «There is Power in a Union /Υπάρχει δύναμη στο σωματείο», «Workers of the world awaken! /Εργάτες όλου του κόσμου, ξυπνήστε!» κ.ά. Κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός μπακάλη και του γιου του, άτομα τα οποία ούτε καν γνώριζε. Ο Hill αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συμμετείχε στη δολοφονία.Έτσι κι αλλιώς κανείς στην πραγματικότητα, ούτε οι κατήγοροί του, πίστευαν ότι θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση. Η δίκη ήταν πολιτική και υπήρξε τεράστια διεθνής κινητοποίηση για την απελευθέρωσή του.

Ο Joe Hill εκτελέστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1915. Το σώμα του στάλθηκε στο Σικάγο όπου αποτεφρώθηκε. Οι στάχτες του τοποθετήθηκαν σε εξακόσιους μικρούς φακέλους και στάλθηκαν σε σωματεία σε όλον τον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς τους φακέλους ανοίχτηκαν στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του 1916 και οι στάχτες του σκόρπισαν πάνω από τα επαναστατικά λάβαρα των συντρόφων του.
Η παρακαταθήκη του καταγράφεται στο τελευταίο γράμμα του προς τον Μπιλ Χέιγουντ, επίσης μέλος των IWW: «Αντίο Μπιλ. Πεθαίνω σαν αληθινός επαναστάτης. Μην χάσετε χρόνο σε θρήνους. Οργανωθείτε..!».
Πηγήese

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου