* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Εργασιακό Δελτίο #59

Μαζική ήταν η αντιφασιστική συγκέντρωση που κάλεσαν πολλά εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, με αφορμή την έναρξη της δίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χ.Α. στις 20 Απρίλη.

Επίσης, ξυπνώντας από τον λήθαργό της, τετράωρη παναττική στάση εργασίας είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Οι νεοναζί επιτέθηκαν σε τρεις φίλους του Παύλου Φύσσα, μάρτυρες στη δίκη. Σημειώνουμε ότι παρά τις φωνές που ζητούσαν αναβολή, η πίεση που ασκήθηκε από τη μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις συντέλεσε στο να ξεκινήσει κανονικά η δίκη που όμως διεκόπη για αστείους δικονομικούς λόγους και θα συνεχιστεί στις 7 Μάη.

Ένα ακόμα θύμα ανάμεσα στα πολλά στον βωμό του κέρδους των αφεντικών. Θύμα της νέας εργοδοτικής δολοφονίας, ένας μετανάστης αλιεργάτης ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι το πρωί της Δευτέρας 13 Απρίλη, κατά τη διάρκεια εργασιών μέσα στο αλιευτικό σκάφος «ΛΙΒΕΡΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΙΙ, το οποίο ήταν αραγμένο στην Παλιά Σκάλα Λιμένα Κεραμωτής. Ο άτυχος αλιεργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Εκδήλωση με θέμα «Η προστασία υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς – Τα καθήκοντα των σωματείων» θα πραγματοποιήσουν σωματεία και συνδικάτα, την Τρίτη 21 Απρίλη στις 18.30, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Νέο περιστατικό απόλυσης οροθετικού εργαζομένου επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των διακρίσεων που υφίστανται στον εργασιακό τομέα οι άνθρωποι που ζουν με ΗΙV. Ο εργαζόμενος που εργαζόταν για δέκα και πλέον χρόνια σε εταιρεία, απολύθηκε όταν στο χαρτί της αναρρωτικής του άδειας αναγραφόταν η νόσος του. Αμέσως η εργοδοσία τον απέλυσε χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία. Ο εργαζόμενος έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη για την παράνομη απόλυσή του και στο πλευρό του στέκεται έμπρακτα ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της για τα γεγονότα στις Σκουριές, τονίζει ότι «οι [εργαζόμενοι της εταιρείας] λειτουργούν ως τσιράκια των αφεντικών τους αρνούμενοι την ταξική τους θέση, που πρέπει πάντα να βρίσκεται ενάντια στους εκμεταλλευτές της εργατικής δύναμης και στους καταστροφείς της ίδιας μας της ζωής» και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «Ο αναρχοσυνδικαλισμός που ως εργαζόμενοι έχουμε επιλέξει να εφαρμόζουμε διατρανώνει πως η εργασία συνοδεύεται από μια ηθική για το σύνολο της ζωής μας και πως οι εργατικές διεκδικήσεις δεν είναι ξεκομμένες από τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Ως εργαζόμενοι ξέρουμε τον ταξικό μας εχθρό, ξέρουμε πως απέναντι μας έχουμε τα αφεντικά (μικρά ή μεγάλα), έχουμε τα τσιράκια τους (έμμισθα ή εθελοντικά) καθώς και τους υπερασπιστές τους (κυβερνήσεις και αστυνομίες).»

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, συμμετείχε στη συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/4, 6μμ, στα Προπύλαια.

Φυσικά την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωση των ΜΑΤαλλωρύχων της Χαλκιδικής. Ένας «εργατικός» αγώνας που είχε και χορηγούς, καθώς οι εργαζόμενοι κατέβηκαν με μισθωμένα από την εργοδοσία λεωφορεία στην Αθήνα. Επιπλέον είχαν την πρωτόγνωρη αμέριστη συμπαράσταση και κάλυψη από τα καθεστωτικά ΜΜΕ… μήπως συνέβαλλε σε αυτό ο Μπόμπολας; Επιπλέον ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν το «Δεν είμαστε φονιάδες, ούτε αναρχικοί, αλλά μεταλλωρύχοι απ’ τη Χαλκιδική». Όποιος σχολιασμός είναι περιττός.

Τα ναυτεργατικά σωματεία που μάχονται ενάντια στην απλήρωτη εργασία, απαιτούν την απόσυρση του σχετικού προσχεδίου νόμου, καθώς αντί να ρυθμίζει τα συμφέροντα των ναυτεργατών, ουσιαστικά διευκολύνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η εταιρεία «Linguaphone» που συνεργάζεται με το Υπουργείο Εσωτερικών προάγει τις ελαστικές μορφές εργασίας και αρνείται να καταβάλει δεδουλευμένες αποδοχές σε τρεις πρώην εργαζόμενους της. Οι εργαζόμενοι με την στήριξη και του ΣΜΕΔ και άλλων συλλόγων κατήγγειλαν το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ στις 3 του μήνα πραγματοποίησαν και παρέμβαση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εργοδοσίας.

Απίστευτος εμπαιγμός της εργοδοσίας Grecolio Γενικό Εμπόριο Τροφίμων ΕΠΕ στη Λευκάδα. Η εργοδοσία έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με αποτέλεσμα επτά από αυτούς να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Όταν οι εργαζόμενοι πήγαν στον ΟΑΕΔ για να πάρουν το επίδομα της επίσχεσης που δικαιούνται, πληροφορήθηκαν ότι η εργοδοσία δήλωσε στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ότι έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς! Οι εργαζόμενοι παρά το ότι έχουν νόμιμο δικαίωμα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιταμή μεθόδευση της εργοδοσίας και την αντεργατική λειτουργία του κράτους.

Μετά τη λήξη της μετενέργειας της ΣΣΕ στον ΟΑΣΘ, ήρθαν οι μειώσεις μισθών. Η Διοίκηση του ΟΑΣΘ μονομερώς προχώρησε σε μείωση των μισθών κατά 7,5% και μάλιστα χωρίς να υπάρξει αντίλογος από τους εργαζόμενους, καθώς στην κρίσιμη συνεδρίαση δεν υπήρχε εκπρόσωπος λόγω λήξης της θητείας του!

Η Αγωνιστική Δράση Συμβασιούχων STAGE, καταγγέλλει τον εμπαιγμό εργαζομένου που έχει μάλιστα δικαιωθεί από την αστική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο με απόφασή του δικαίωσε συμβασιούχο που απασχολήθηκε μέσω προγράμματος Stage στο Δήμο Αιγαλέω, θεωρώντας πως ο Δήμος ήταν ο πραγματικός της εργοδότης, αντί του ΟΑΕΔ. Όμως ο συριζαίος δήμαρχος της πόλης ασκεί έφεση στην απόφαση και μάλιστα με εγκυκλίους του Μητσοτάκη και του Μιχελάκη.

Προειδοποιητική στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Θέατρο την Τετάρτη 22 Απρίλη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων την τήρηση όσων προβλέπονται από την ΣΣΕ που ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ε.Θ. θεωρεί «προνόμια», την τήρηση των αποφάσεων της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και την παύση της συνδικαλιστικής δίωξης του προέδρου του Σωματείου.

Νίκη απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία στον Ασπρόπυργο. Η εργοδοσία αρνήθηκε να δώσει την προβλεπόμενη αποζημίωση όταν απέλυσε εργαζόμενο, με την βεβαιότητα ότι αυτός θα σκύψει το κεφάλι. Ο εργαζόμενος όμως με τη βοήθεια αυτοοργανωμένων συλλογικοτήτων της περιοχής, δεν υπέκυψε στις πιέσεις της εργοδοσίας, και αντιστάθηκε διεκδικώντας τα εργασιακά του δικαιώματα. Αποτέλεσμα ήταν η δικαίωση του εργαζομένου και την αναδίπλωση του εργοδότη που κατέβαλλε όχι μόνο αποζημίωση αλλά και επιδόματα.

Αντίθετα, οι τέσσερις εργαζόμενοι της εργολαβικής SKYCOM των ΕΛΤΑ, μετά την πρώτη τους δικαίωση που αναγνώριζε παράνομη και εκδικητική την απόλυσή τους λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, βρέθηκαν με μια αδικαιολόγητη και αντεργατική απόφαση του εφετείου που αποδέχεται τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο, παρά το γεγονός πως η ιστορία τραβάει χρόνια, με τους ίδιους άνεργους και εξαντλημένους. Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Ταχυμεταφορά – Ταχυδρόμηση στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα τους, αλλά και σε κάθε εργατικό αγώνα, καλώντας σε συζήτηση στις 22 Απρίλη για τα ζητήματα του κλάδου και την οργάνωση των εργαζομένων.

Η 15η Απριλίου ήταν ημέρα διεθνούς αλληλεγγύης στην κινητοποίηση των Αμερικανών εργαζομένων στα McDonalds και σε άλλες εταιρείες ταχυεστίασης, εμπορίου και υπηρεσίες, στον αγώνα τους για διεκδίκηση της αύξησης του ωρομισθίου, συνδικαλιστικές ελευθερίες, και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα την ίδια ημέρα στα McDonalds στο Σύνταγμα από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και άλλους συνδικαλιστές.

Τρίτη παρέμβαση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στις 14/4 στο μεζεδοπωλείο “το κουτουρούκι” στα Χανιά, από αλληλέγγυους και τους 5 εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και την επιστροφή τους στην εργασία. Μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια, κολλήθηκαν αφίσες για την διάδοση του αγώνα των εργαζόμενων. Κάποιοι από τους πελάτες στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων αποχωρώντας από το κατάστημα.

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού στέκεται αλληλέγγυο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο μεζεδοπωλείο «Κουτουρούκι». Στο ψήφισμα αλληλεγγύης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Το τελευταίο διάστημα, στην πόλη των Χανίων, εξελίσσεται ένας αγώνας, που έρχεται να ταράξει τη σιωπή που επιβάλλουν τα αφεντικά στη μισθωτή σχέση εργασίας…. Ο αγώνας περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που είναι άγνωστα στον κόσμο των αφεντικών: Εργατικός, οριζόντιος, κινηματικός, αξιοπρεπής, δημόσιος αγώνας».

Παρεμβάσεις με τρικάκια και στην πόλη της Βέροιας, σε αλληλεγγύη για την απολυμένη Ελένη του ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος. Υπενθυμίζουμε ότι η εργαζόμενη έχει δικαιωθεί από την επιθεώρηση εργασίας και η εργοδοσία οφείλει να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι της κλινικής Τίμιος Σταυρός, η εργοδοσία της οποίας έχει παγιώσει την απλήρωτη εργασία. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν νέα στάση εργασίας την Παρασκευή 17 Απρίλη διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πέντε τουλάχιστον μηνών.

Απλήρωτη εργασία και στον νομό Λάρισας. Οι εργαζόμενοι στην Τοματόλ διεκδικούν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Επίσης, η βιομηχανία Επίλεκτος, έχει αφήσει απλήρωτους δύο μήνες τους εργαζόμενους, και επιπλέον έχει επιδοθεί σε εργοδοτική τρομοκρατία ενάντια στην κινητοποίησή τους, προειδοποιώντας για απολύσεις.

Το τσιμεντάδικο της Lafarge στη Χαλκίδα, προστατεύεται από τα χέρια των εργατών παρά τις εργοδοτικές ορέξεις. Η πολυεθνική Lafarge για 25 μήνες εφαρμόζει το σχέδιο ομαδικών απολύσεων, με τελευταίες αυτές που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα, που άφησαν το εργοστάσιο στο έλεος. Οι εργαζόμενοι που διεκδικούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου, έχουν προχωρήσει στη φύλαξη του με συνεχείς περιφρουρήσεις.

Για ακόμα μία φορά τα στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποδεικνύουν την παγίωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Το 50,3% των προσλήψεων για το α΄ τρίμηνο του 2015 είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση. Σημειώνουμε ότι από το σύνολο των προσλήψεων για το 2014 το 50,5% είναι ελαστικής απασχόλησης.

Η Πρωτοβουλία Συναδέλφων στο χώρο Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Ειδών, καλεί σε συνάντηση – συζήτηση την Κυριακή 10 Μάη στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ. Στη σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα τονίζει την ανάγκη της επανασυσπείρωσης στο σύλλογο, αλλά και την επέκταση στο χώρο των ψηφιακών ειδών, με καίριο αίτημα να οργανωθεί η εργατική αντίσταση και αλληλεγγύη.

Τέλος, την απάντηση τους σε όσα συνέβησαν στην Πρυτανεία δίνουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ μέσω του Συλλόγου τους. Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την ωμή παραβίαση του ασύλου, αλλά και για τα πολιτικα παιχνίδια για απαξίωση του πανεπιστημίου. Δηλώνουν ξεκάθαρα ότι στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα που έδωσαν οι απεργοί πείνας, αλλά και στους συλληφθέντες της Πρυτανείας, τονίζοντας πως άσυλο σημαίνει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και κινηματική δράση και καλούν σε υπεράσπισή του.

Πηγή : omniasuntcommunia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου