* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Κυβέρνηση Και Πρυτάνεις, Ούτε Να Το Σκέφτεστε Για Δίδακτρα! (Προκήρυξη της ΣΣΠ)

Κυβέρνηση: -20% η χρηματοδότηση για ΑΕΙ-ΤΕΙ!
Αντιπρύτανης ΑΠΘ: Μείωση φοιτητών ή Δίδακτρα!

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!!!

Με αυτήν τη δήλωση ο (διορισμένος από την κυβέρνηση Σαμαρά) αντιπρύτανης Θ. Λαόπουλος περιέγραψε την τραγική κατάσταση που βρίσκεται στο ΑΠΘ, και πρότεινε μια «ριζοσπαστική» λύση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρυτανείας, ο προϋπολογισμός του ΑΠΘ για το 2016 θα είναι μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2015! Συγκεκριμένα το ΑΠΘ καλείται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να ανταπεξέλθει στη φετινή χρονιά με 11,9 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που μόνο οι πάγιες δαπάνες (ρεύμα, νερό, θέρμανση, μισθοδοσία κλπ) ανέρχονται σε 18,5 εκατ. ευρώ! Απαιτείται μάλιστα από το Υπουργείο το πανεπιστήμιο να παρουσιάσει και πλεόνασμα 3%! Συσσωρευτικά στο ΑΠΘ από το 2009 ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 73,5%, δηλαδή κατά τα ¾, ενώ περίπου στο 70% είναι η μείωση συνολικά της χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αυτή η άθλια κατάσταση, σαν αποτέλεσμα των μνημονίων και των συνεχών περικοπών ισχύει πάνω κάτω σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Στο ΕΚΠΑ, στο ΕΜΠ και αλλού, ενώ τα ΤΕΙ –ειδικά τα περιφερειακά- είναι ζήτημα αν μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όχι σε ορίζοντα ενός χρόνου, αλλά ενός μήνα.

Ποιος φταίει για αυτήν την κατάσταση;

Αυτό που παρουσιάζει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Λαόπουλος σαν ένα «θλιβερό» γεγονός είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες στην εκπαίδευση και ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια. Όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κάτω από τις οδηγίες της ΕΕ, ψήφιζαν αντιεκπαιδευτικούς νόμους, μείωναν τη χρηματοδότηση, με την επίθεση να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας επί μνημονίων.

Τα μνημόνια τράβηξαν την κατάσταση στα άκρα. Παράλληλα με τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης, έχουμε γνωρίσει ήδη μια συρρίκνωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά περίπου 30% (σχέδιο Αθηνά το 2013), ενώ επιταχύνθηκαν οι κάθε λογής ιδιωτικοποιήσεις κομματιών-υπηρεσιών των ΑΕΙ και ΤΕΙ (λέσχες σίτισης, εργολαβίες στον καθαρισμό και τη φύλαξη), με αποτέλεσμα το κόστος της εκπαίδευσης να μετακυλίεται όλο και περισσότερο στις πλάτες των φοιτητών, γεμίζοντας παράλληλα τις τσέπες των αετονύχηδων εργολάβων που κάνουν πλιάτσικο στο κουφάρι των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι σημερινές διορισμένες πρυτανικές αρχές ας μην κάνουν τις μωρές παρθένες. Είναι αυτοί (όπως και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις) που εφάρμοσαν πλήρως και με περισσό ζήλο αυτές τις πολιτικές, αυτοί που αποτελούσαν και αποτελούν την πέμπτη φάλαγγα των μνημονιακών μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μαζί με τις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, αυτοί που αντιτάχθηκαν με λύσσα ακόμα και σε ελάχιστες παρεκκλίσεις που εξαγγέλθηκαν πέρυσι (νόμος Μπαλτά), πρωτοστατώντας στην εμετική πρωτοβουλία «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει πλέον έτη φωτός από τα περσινά μισόλογα και δισταγμούς. Είναι πλέον αυτός που εφαρμόζει με περισσό ζήλο την επίθεση στην εκπαίδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και ο υπουργός παιδείας Φίλης φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί σε μνημονιακότερους των μνημονιακών, και φιλοδοξούν να γράψουν το όνομά τους δίπλα στους υπόλοιπους καταστροφείς των ΑΕΙ και ΤΕΙ και της εκπαίδευσης όπως η Γιαννάκου, η Διαμαντοπούλου και ο Αρβανιτόπουλος. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να τους χαλάσει τα σχέδια, να τους στείλει όπως και τους προηγούμενους στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας!

Ετοιμάζουν συνολική ισοπέδωση της εκπαίδευσης, νέο Νόμο-Πλαίσιο

Η δήλωση του αντιπρύτανη του ΑΠΘ δεν είναι αθώα, ούτε μια ιδέα που του κατέβηκε από το κεφάλι. Η μείωση των εισακτέων και κυρίως η επιβολή διδάκτρων (στα περισσότερα μεταπτυχιακά υπάρχουν ήδη) είναι μια πάγια επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Οι συνθήκες για να εφαρμοστούν υπήρχαν τους προηγούμενους νόμους (Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου κλπ), και ο μόνος λόγος που δεν έγινε ακόμα είναι η δυναμική αντίσταση που κατά καιρούς έχει προβάλλει το φοιτητικό κίνημα καθώς και η ιδιαίτερη σημασία που έχει πάντα για την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους η δημόσια δωρεάν παιδεία.

Τώρα όμως με το 3ο Μνημόνιο-τέρας το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει. Η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης στους δανειστές λέει ότι θα κατατεθεί σύντομα νέος, ακόμα πιο σκληρός νόμος-πλαίσιο για την λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα επιμέρους σημεία του δεν είναι ακόμη γνωστά, δεν απαιτείται όμως και ιδιαίτερη φαντασία για να σκιαγραφήσουμε τις βασικές του κατευθύνσεις.

Πρώτον, γιατί θα αποτελεί μία δέσμευση και νόμο του τρίτου Μνημονίου. Του ίδιου μνημονίου, που πετσοκόβει τις συντάξεις (επί της ουσίας τις καταργεί), βγάζει στο σφυρί σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, σκοπεύει να αφανίσει ακόμα και την ύπαρξη εννοιών όπως «συλλογικές συμβάσεις» και «εργασιακές σχέσεις» μετατρέποντας την αγορά εργασίας σε κάτεργο, σε μια ζούγκλα που το μόνο δίκιο που θα ισχύει θα είναι αυτό του εργοδότη.

Δεύτερον, γιατί όπως είναι ήδη γνωστό, θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, και με τα «ευρωπαϊκά πρότυπα». Ο ΟΟΣΑ είναι αυτός ο οργανισμός «σοφών» προτάσεις του οποίου αποτελούσαν οι διαγραφές φοιτητών, το σχέδιο Αθηνά, τα δίδακτρα, ενώ εκπρόσωποι του έχουν δηλώσει ότι είναι αδιανόητο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα να υπάρχει δωρεάν εκπαίδευση! «Ευρωπαϊκά πρότυπα» σημαίνει ότι όπως σε όλη την Ευρώπη τα πανεπιστήμια να είναι επί πληρωμή, ένα καλοπληρωμένο χόμπι για όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Μαχητικό φοιτητικό κίνημα για την υπεράσπιση της δωρεάν παιδείας!
Το τρίτο Μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια για αναβολή της κατά μέτωπο επίθεσης στην εκπαίδευση. Η επίθεση αυτή θα κορυφωθεί μεν με το νέο νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει από τώρα. Η μείωση των προϋπολογισμών για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι η πρώτη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας, και από την έκβαση της θα κριθεί το αν τα πανεπιστήμια θα μπορούν να λειτουργούν ή όχι. Παράλληλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όλες τις παράπλευρες συνέπειες αυτής της μείωσης, όπως την υπολειτουργία των εστιών και των λεσχών σίτισης, το ξεπούλημα της περιουσίας των πανεπιστημίων (θα προταθεί κι αυτό ανοιχτά από «φωστήρες» σαν το Λαόπουλο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το «πάρτι» των εργολάβων και των επιχειρήσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να πάρει άμεσα θέση μάχης. Το μέγεθος της επίθεσης πρέπει να μας ωθήσει αναγκαστικά σε έναν ανυποχώρητο αγώνα για να σώσουμε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οφείλουμε άμεσα να ανασυγκροτήσουμε τις γραμμές μας, να συζητήσουμε στους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις μας για τις εξελίξεις, να επεξεργαστούμε ένα πλάνο δράσης για την πιο σκληρή σύγκρουση με τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ, με την ίδια την κυβέρνηση και το 3ο Μνημόνιο. Να προετοιμάσουμε ένα μαζικό και δυναμικό κίνημα καταλήψεων διαρκείας, πυροδότη των αγώνων όλης της κοινωνίας για το οριστικό γκρέμισμα των μνημονίων.

  • Καμιά σκέψη για δίδακτρα και μείωση φοιτητών.
  • Κάτω ο ν. Διαμαντοπούλου και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι
  • Άμεση και ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία
  • Κάτω οι νέοι προϋπολογισμοί
  • Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων – Διαγραφή του χρέους
  • Να φύγουν τώρα οι διορισμένες διοικήσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου