* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΔΕΗ : Aκόμα Ένας Νεκρός. Εργοδοτική Δολοφονία ή «Υπέρμετρος Ζήλος». Η Διαφορά Δύο Ανακοινώσεων

γράφει η blackgcat

Σήμερα προστέθηκε ακόμα ένας νεκρός στη λίστα των εργοδοτικών δολοφονιών. 45 χρονών νεκρός που κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα στο Λιγνιτικό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Είναι ο τρίτος νεκρός σε διάστημα ενός μήνα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα θανατηφόρα ατυχήματα στην ΔΕΗ αυξάνονται, την ίδια ώρα που προωθείται το ξεπούλημα της.

Παραθέτουμε δύο ανακοινώσεις με διαφορετικό όμως ύφος. Η πρώτη είναι από το Σωματείο Ορυχείων – Σταθμών (Σ.Ο.Σ.) ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Η δεύτερη που προβληματίζει είναι από το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που αναφέρει «Δυστυχώς, ένας ακόμα εργαζόμενος που ο υπέρμετρος ζήλος και η επαγγελματική ευσυνειδησία του βύθισε στο πένθος την οικογένειά του και την οικογένεια της ΔΕΗ.«, αλλά και «και η νοοτροπία των εργαζόμενων να υπερβάλουν εαυτό και να αψηφούν τους κινδύνους έχουν γίνει οι χειρότερες προϋποθέσεις για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων.».


Προβληματίζει γιατί σε καμία περίπτωση ένα εργατικό δυστύχημα δεν μπορεί να έχει ως αιτία τον «υπέρμετρο ζήλο» του εργαζόμενου. Οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους με τις συνθήκες που έχει επιβάλλει η εργοδοσία, και οι συνθήκες αυτές τους οδηγούν στο θάνατο. Οι ανακοινώσεις που εμμέσως κάνουν συνένοχους στους φόνους τους ίδιους τους εργαζόμενους είναι ιταμές και αναίσχυντες. Δήθεν καλέσματα να μην επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι υπέρμετρο ζήλο, είναι επικίνδυνες και αλλοιώνουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται σε κάτεργα που θυμίζουν εποχές που οι εργάτες ήταν απλώς αναλώσιμοι. 

Όχι οι εργαζόμενοι δεν δείχνουν υπέρμετρο ζήλο και χάνουν τη ζωή τους. Πάνε για δουλειά και φεύγουν με φέρετρο. Η ευθύνη είναι εξολοκλήρου στην εργοδοσία και στην κρατική πολιτική.

Δείτε παρακάτω τις ανακοινώσεις: 

Ανακοίνωση του Σωματείου Ορυχείων – Σταθμών (Σ.Ο.Σ.) ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Άλλος ένας «προνομιούχος» εργαζόμενος νεκρός στην «πρώτη γραμμή» των εργασιακών χώρων στη ΔΕΗ – Δεν πάει άλλο με τα ατυχήματα την ώρα του καθήκοντος!

Την ώρα που η δικομματική συγκυβέρνηση μαζί με τη Διοίκηση της ΔΕΗ προχωρούν τις διαδικασίες για το ξεπούλημα της Επιχείρησης, προετοιμάζουν την λήψη νέων περικοπών και έχουν θέσει σε επίταξη τους εργαζόμενους, την ίδια ώρα «οι προνομιούχοι» στα Ορυχεία έχουν άλλη μια κηδεία.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μέσα στον Αύγουστο έχουμε ένα νέο θανατηφόρο ατύχημα στο ορυχείο Ψαθιού στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη με θύμα τον συνάδελφο μας Θανάση Αναστόπουλο. Ο άτυχος εργαζόμενος στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει βλάβη στον Εκσκαφέα Ε 15 κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 6KV.

Ένας ακόμα άνθρωπος, θύμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της πίεσης που υπάρχει στους χώρους δουλειάς σ’ ολόκληρη τη ΔΕΗ και ιδιαίτερα στα μέτωπα των Ορυχείων και των Μονάδων παραγωγής, της μη τήρησης μέτρων ασφάλειας λόγω εργοδοτικής πίεσης για αύξηση της παραγωγής, της έλλειψης προσωπικού, της ελλιπούς συντήρησης και έγκαιρης παροχής ανταλλακτικών και της έλλειψης προληπτικής πολιτικής για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Το χθεσινό θανατηφόρο ατύχημα στην απογευματινή φυλακή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων που έχουν συμβεί συνεχόμενα τα τελευταία 3 χρόνια στο χώρο του ΛΚΜ και συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα στη ΔΕΗ.

Ο Θανάσης Αναστόπουλος ήταν Εργοδηγός Ηλεκτρολόγος, από τους πιο έμπειρους συναδέλφους, πατέρας 2 παιδιών και Πρόεδρος του Σωματείου Ορυχείων – Σταθμών (Σ.Ο.Σ.) ΔΕΗ Μεγαλόπολης. 

Είναι άδικο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να εξακολουθούν να υφίστανται συνθήκες που θέτουν καθημερινά, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τους, να ξεκινάν υγιέστατοι από το σπίτι τους για ένα μεροκάματο και να μην επιστρέφουν ποτέ στις οικογένειές τους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα παρακολουθούν από κοντά τις αστυνομικές και διοικητικές έρευνες για το τραγικό δυστύχημα και την απόδοση ευθυνών γιατί τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή.

Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Σ. ΔΕΗ Μεγαλόπολης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου και γνωρίζοντας τη θλίψη και την οδύνη θα στέκεται πάντα δίπλα της.

——————————————————————————————————————————————————-

Δελτίο τύπου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 

Με μια ακόμα ανθρώπινη ψυχή πληρώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ την εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης και την αδυναμία της Διοίκησης της ΔΕΗ να αντιδράσει και να πράξει τα αυτονόητα.

Τραγικό θύμα της ζοφερής κατάστασης που «καταπίνει» ανθρώπινες ζωές, 45χρονος συνάδελφος εργαζόμενος στη Μεγαλόπολη (Ηλεκτρολόγος Αρχιτεχνίτης, Πρόεδρος του ΣΟΣ ΔΕΗ Μεγαλόπολης) ο οποίος στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει χαλασμένο διακόπτη Υψηλής Τάσης κεραυνοβολήθηκε από 6.000 Volt.

Δυστυχώς, ένας ακόμα εργαζόμενος που ο υπέρμετρος ζήλος και η επαγγελματική ευσυνειδησία του βύθισε στο πένθος την οικογένειά του και την οικογένεια της ΔΕΗ.

Δυστυχώς, ένας ακόμα εργαζόμενος που στην προσπάθειά του να πράξει ό,τι το δυνατόν καλύτερο μπορεί για μία επιχείρηση την οποία μέρα με τη μέρα την βλέπει να καταρρέει, πλήρωσε με τη ζωή του την παράλογη πολιτική που μεταφράζεται σε «περισσότερη δουλειά για λιγότερους εργαζόμενους».

Δυστυχώς, η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης (μία επιλογή που σαφώς ενέχει και νομικές ευθύνες που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι μηχανήματα και εξοπλισμός εκατομμυρίων μένουν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα υπέρογκα διαφυγόντα κέρδη για την ΔΕΗ όσο και από την μη τήρηση του οργανογράμματος), η αδυναμία της Διοίκησης και η νοοτροπία των εργαζόμενων να υπερβάλουν εαυτό και να αψηφούν τους κινδύνους έχουν γίνει οι χειρότερες προϋποθέσεις για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για μία ακόμα φορά καλεί:

► τους εργαζόμενους να ΜΗΝ πραγματοποιούν καμία εργασία χωρίς να πληρούνται ΑΠΟΛΥΤΩΣ όλοι οι όροι υγιεινής και ασφάλειας. Την ώρα που η κυβέρνηση επιδεικνύει προκλητική ολιγωρία οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέπουν ο υπέρμετρος ζήλος τους να δημιουργεί επισφαλείς συνθήκες στην καθημερινότητά τους.

► την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να σκύψουν επιτέλους πάνω στο πρόβλημα που δημιουργεί το καθεστώς της απαγόρευσης των προσλήψεων στη ΔΕΗ, καθώς το καθεστώς αυτό είναι που προσθέτει συνεχώς αθώα θύματα στη μαύρη λίστα με τους νεκρούς εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για μία ακόμα φορά στέλνει, εκατέρωθεν, το μήνυμα ότι:

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ και ότι ΔΕΝ αξίζει στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να ζουν την κάθε μέρα «με την ψυχή στο στόμα», υπό συνθήκες που απειλούν την υγεία και την ασφάλειά τους.

Στην οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας.

Πηγή omniasuntcommunia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου