ΚΑΓΚΕΛΑ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ;
Δεν πέρασες σε στρατιωτική σχολή; Τότε πώς βρέθηκες σε ένα περιβάλλον γεμάτο κάγκελα που κλείνουν τους ελεύθερους χώρους του παλιού ψυχιατρείου, φύλακες όλο το 24ωρο, ηλεκτρονικό φακέλωμα (myionio.gr), συνήγορο του φοιτητή και αίθουσες που μετά το προβλεπόμενο ωράριο κλείνουν, καθιστώντας αδύνατη την χρήση τους από οποιονδήποτε προσπαθεί να επανοικιοποιηθεί και να χρησιμοποιήσει το πανεπιστήμιο ως έναν κοινωνικό χώρο με ελεύθερη πρόσβαση για όλους; Τελικά αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που χωροταξικά ορίζεται ως πανεπιστήμιο.
Όλα αυτά γίνονται διότι το πανεπιστήμιο επιχειρεί να θωρακιστεί από τις κοινωνικές αντιστάσεις που έχουν εκδηλωθεί ενάντια στις προσπάθειες της πλήρους αποστείρωσής του. Κοινωνικές αντιστάσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνουν το κατειλημμένο στέκι φοιτητών το οποίο εκκενώθηκε το καλοκαίρι του 2012, φοιτητικές καταλήψεις, επιχειρούμενη κατάληψη από τη Via Revolta που κατέληξε στην εκκένωσή της και τη βίαιη σύλληψη 10 ατόμων, αφισοκολλήσεις, συνελεύσεις, προβολές ταινιών και αντιεμπορευματικά καφενεία-μπαρ που τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούνταν σε αχρησιμοποίητο χώρο του πανεπιστημίου, ο οποίος σφραγίστηκε με κάγκελα. Όπως λοιπόν το κράτος προσπαθεί να καταστείλει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης εκδηλώνεται στο κοινωνικό πεδίο, έτσι και οι πανεπιστημιακές αρχές επιχειρούν να καταπνίξουν οποιαδήποτε φωνή υψώνεται είτε με την άμεση καταστολή είτε με την υποδόρια αφομοίωσή της.
Στην κατεύθυνση της καταστολής και της φίμωσης κάθε αντιστεκόμενης φωνής έρχεται να προστεθεί και η εκχώρηση του παλιού ψυχιατρείου στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ολοφάνερη πλέον εισχώρηση και του ιδιωτικού κεφαλαίου στις ζωές μας, καθιστώντας το πανεπιστήμιο μια επιχείρηση που στοχεύει στην κερδοφορία με οποιονδήποτε τρόπο. Ο εκάστοτε ιδιώτης όντας στυλοβάτης του κράτους και του κεφαλαίου μπορεί να καταστείλει πολύ πιο εύκολα και άμεσα μια δράση η οποία στοχεύει στην αμφισβήτησή τους. Και λαμβάνοντας υπόψιν την περιστοίχηση του χώρου με κάγκελα τώρα που είναι ακόμα “δημόσιος”, μπορούμε να φανταστούμε τί θα επακολουθήσει αν αυτός ιδιωτικοποιηθεί.
Μια γεύση του τί μέλει γενέσθαι έχουμε πάρει ήδη τα τελευταία χρόνια που η σίτιση και η στέγαση όντας ιδιωτικοποιημένες παρέχονται σε όλο και λιγότερα άτομα, με όλο και πιο αυστηρά κριτήρια, ενώ θα έπρεπε να αποτελούν αγαθά ελεύθερα για όλους.
Ένα ακόμα καίριο ζήτημα είναι η προσπάθεια απομάκρυνσης του ΟΚΑΝΑ από το χώρο του παλιού ψυχιατρείου με πρόσχημα την ασφάλεια των φοιτητών. Όποιος κάνει τον κόπο να επισκεφτεί την κεντρική ιστοσελίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου θα δει την ανακοίνωση της πρυτάνεως Σαλή-Παπασαλή στην οποία αναφέρεται πως η συνύπαρξη του ΟΚΑΝΑ με το πανεπιστημιακό campus(!) είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους φοιτητές αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η πρύτανης μάλιστα επικαλείται και την υπόσχεση που της έδωσε ο ομοϊδεάτης της πρώην υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, για τη μεταφορά του ΟΚΑΝΑ στο νέο νοσοκομείο της Κέρκυρας το οποίο βρίσκεται εκτός πόλης.
Είναι φανερό λοιπόν ότι πάει να γίνει καθεστώς το τρίπτυχο Υγεία-Τάξη-Ασφάλεια που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε μια νεκρή κοινωνικά ζώνη και ένα γκέτο πλουσίων και υποταγμένων. Ως Via Revolta ήμασταν και θα παραμείνουμε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια αποστείρωσης και φίμωσης που στόχο έχει τη δημιουργία μιας κοινωνίας-φυλακής στην οποία χωρούν μόνο οι “υγιείς και φιλήσυχοι” και οποιοσδήποτε, είτε αποκλίνει από τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα είτε προσπαθεί να τα ανατρέψει, απομακρύνεται ή και εξοντώνεται.
ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΟΥΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ
ΕΠΑΝΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Via Revolta
Αναδημοσίευση από : athens.indymedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου