* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Εργασιακό Δελτίο #48 Από Το Omnia Sunt Communia


Μια ακόμα νίκη του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, μετά από ένα χρόνο διεκδικήσεων για τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων. Ο προέδρος του ΟΑΣΘ ανακοίνωσε δωρεάν μετακινήσεις ανέργων στην πόλη. Ωστόσο, οι δράσεις συνεχίζονται καθώς, τα χρήματα της επιδότησης προέρχονται από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, και δεν είναι σαφές αν το μέτρο αυτό θα αφορά όλους τους ανέργους. Το Δίκτυο συνεχίζει τον αγώνα και καλεί την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 σε παρέμβαση έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ.

Μεγάλη νίκη όμως και για τους απολυμένους στα Τσιμέντα Χαλκίδας. Ανακοινώθηκε στις 30 Γενάρη η δικαστική απόφαση με την οποία ακυρώνονται όλες οι απολύσεις. Tο σωματείο εργαζομένων είχε προσφύγει δικαστικά με ομαδική αγωγή 115 απολυμένων και διεκδικούσε να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απολύσεις, όπως και έγινε. Βέβαια εκτός από τη νομική οδό, οι εργαζόμενοι ήταν στο δρόμο και αγωνίστηκαν δυναμικά επί δύο χρόνια, μέχρι τη νίκη τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα, ενάντια στις απολύσεις 5 εργαζομένων από την εταιρεία PUBLIC, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Γενάρη μετά από κάλεσμα του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Τη Δευτέρα 26 Γενάρη, έβαλε λουκέτο το υποκατάστημα της επιχείρησης στην περιοχή Σολάρι και απολύθηκαν οι εργαζόμενοι, παρά τις κενές υποσχέσεις της εργοδοσίας για απορρόφηση όλων των εργαζομένων στο κατάστημα στο κέντρο της πόλης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όμως, ενάντια στις αυθαίρετες απολύσεις του Ιανού, έχουμε και στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Φλεβάρη. Το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει: την απόλυση 5 εργαζομένων, 2 από το υποκατάστημα της Μαρτίου στο οποίο μπήκε λουκέτο, 2 από το κεντρικό κατάστημα στην Αριστοτέλους- της μιας μετά από άρνηση μετατροπής σύμβασης σε μερικής απασχόλησης και μιας από το κατάστημα του COSMOS. Την ίδια στιγμή ο ΙΑΝΟΣ κάνει συνεχείς προσλήψεις, συνήθως εργαζομένων με voucher. Αυτό που θέλει να επιβάλει είναι η μετατροπή σχεδόν όλων των υπαλλήλων, σε μια φθηνή και υποταγμένη εργατική μάζα χωρίς δικαιώματα και ο μόνος τρόπος γι΄αυτό είναι η εργοδοτική τρομοκρατία.

Ανέστειλαν τελικά τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον όμιλο Σκουλούδη. Η εργοδοσία κατέβαλε μέρος των δεδουλευμένων που όφειλε και δεσμεύτηκε για αποπληρωμή των χρωστούμενων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ετοιμότητα μέχρι την υλοποίηση των δεσμεύσεων της εργοδοσίας στο ακέραιο. Θυμίζουμε ότι η μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων και η ενότητά τους ήταν τα στοιχεία που ανάγκασαν την εργοδοσία να υποχωρήσει, παρά την προσπάθεια διάσπασης τους με καταβολή δεδουλευμένων σε ορισμένους εργαζόμενους, προσπάθεια που όμως έπεσε στο κενό.

Ανοιχτή συζήτηση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα «απελευθερωμένα» ωράρια και τις συλλογικές μας απαντήσεις, πραγματοποιήθηκε στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Δημοκρατίας 2 & Αγ.Τριάδος, την Παρασκευή 30/1 ώρα 20.00. Το κάλεσμα απευθύνει η Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ.Παρασκευής.

Επίσης, η επόμενη συνέλευση του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια θα γίνει την Τρίτη 3/2 στις 7μμ στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ (Λόντου 6, Εξάρχεια).

Νέα επίθεση της ΕΞΑΛΚΟ στη Λάρισα ενάντια στους εργαζόμενους. Η διοίκηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες μειώσεις στους μισθούς από 10% έως 30% και υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων. Να θυμίσουμε ότι η εργοδοσία είχε επιβάλλει μειώσεις ύψους 22% (!) και το 2012, με το επιχείρημα «καραμέλα» να μην κάνει απολύσεις. Μετά τις μειώσεις όμως και τις υπογραφές ατομικών συμβάσεων, προχώρησε σε απολύσεις 100 εργαζομένων, τους οποίους αντικαθιστά με νέους «ευέλικτους» εργαζόμενους, με ολιγόμηνες συμβάσεις και φυσικά μισθούς πείνας.

Νέα επίθεση όμως και από την εταιρεία PRAKTIKER ΕΛΛΑΣ, η οποία ζήτησε νέα μείωση σε ποσοστό 15-20% από τους παλιούς κυρίως εργαζόμενους της, αλλά και όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη με συγκεκριμένα μισθολογικά κριτήρια. Θυμίζουμε ότι, ενώ η εταιρεία είναι κερδοφόρα, είχε επιβάλλει μείωση τον περασμένο Γενάρη 7% σε όλους τους εργαζόμενους, και είχε επιβάλλει εκβιαστικά και τρομοκρατικά ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Με 4ωρη στάση εργασίας στη λήξη της κάθε βάρδιας σε όλα τα τμήματα, απάντησαν οι εργαζόμενοι του ομίλου Ζούρα, τη Δευτέρα 26 Γενάρη απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η εργοδοσία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τα χρωστούμενα, εμπαίζοντας τους εργαζομένους ζητώντας συνεχώς παρατάσεις. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να καταβληθούν μισθοί και επιδόματα σε όλους τους εργαζόμενους άμεσα.

Ασφαλιστικά μέτρα από τους εργαζόμενους σε Ελευθεροτυπία – enet, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, δεν έχουν λάβει το Δώρο Χριστουγέννων, ενώ η εργοδοσία απάντησε στις διεκδικήσεις τους με το αυταρχικό λοκ άουτ στο τέλος Νοεμβρίου 2014, και στη συνέχεια με απολύσεις και διαθεσιμότητα των εργαζομένων.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» ξεπούλησαν τον αγώνα, με ιταμή συναίνεση στον εκβιασμό του Μπακατσέλου! 95 από τους 110 εργαζόμενους διέκοψαν την επίσχεση εργασίας και επέστρεψαν στη δουλειά, αφού ουσιαστικά παραιτήθηκαν από τις εργατικές τους συλλογικές διεκδικήσεις. Συγκεκριμένα, υπέγραψαν ατομικά ιδιωτικά συμφωνητικά που τους δεσμεύουν να άρουν όλες τις δυνατότητες κατάσχεσης, που σημαίνει ότι στην προδιαγεγραμμένη πορεία της επιχείρησης προς την πτώχευση, δεν θα έχουν κανένα νομικό όπλο να διεκδικήσουν οφειλές, ή να αποτρέψουν τις μαζικές απολύσεις που προβλέπονται. Με το επιχείρημα «καραμέλα» περί κρίσης, οι οικογένειες Μπακατσέλου, Μπόμπολα, Ψυχάρη, θα συνεχίσουν να καρπώνονται αυτά που χρόνια έβγαλαν ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, και την κρίση θα την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι…. και το χειρότερο; με τη συναίνεση και τις ευλογίες των εργαζομένων.

Εργαζόμενη έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον εργοδότη της στο Ηράκλειο της Κρήτης! Η εργαζόμενη δεχόταν φραστικές επιθέσεις από τον Δ/νων Σύμβουλο της επιχείρησης, ο οποίος, την περασμένη εβδομάδα προχώρησε και σε βιαιοπραγίες. Παρόντες στο περιστατικό ήταν οι συνάδελφοι της παθούσας που χάρη στην παρέμβαση τους γλίτωσε από τα χειρότερα. Η εργαζόμενη ήδη έχει προχωρήσει σε μήνυση ενώ αναμένεται και το πόρισμα του ιατροδικαστή για τις σωματικές βλάβες που υπέστη. Σημειώνουμε ότι είναι η μόνη εργαζόμενη στην οικογένεια της.

Το ακραίο περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας της εταιρίας MIGATO A.E., με την απόλυση εργαζόμενης αμέσως μόλις ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, απαντήθηκε με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και άλλων, στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, την περασμένη Τρίτη. Η εργοδοσία παρέμεινε αδιάλλακτη, αλλά θα συναντήσει μπροστά της την εργατική αλληλεγγύη. Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται, την Τρίτη 3 Φλεβάρη στις 6 μμ, στο Κατάστημα Migato στην Ερμού, και Τετάρτη 4 Φλεβάρη στις 11 πμ, παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας Ηλιούπολης.

Ψήφισμα αλληλεγγύης στην εργαζόμενη που καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων στην Intracom.

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Πάτρας καλεί σε ανασύσταση της πρωτοβουλίας στήριξης Βιο.Με. Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Γενάρη, «κατά την κρίσιμη περίοδο όπου η καπιταλιστική δουλεία δέχεται έμπρακτα κριτική από το εργαζόμενο υποκείμενο το οποίο την απαρνείται και αναζητά διαφορετική νοηματοδότηση στην εργασία, ….είναι αναγκαία η ανασύσταση της συνέλευσης πρωτοβουλίας αλληλεγγύης της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής , …. ,όπου ουσιαστικά οι εργαζόμενοι προέβησαν στην κατάληψη μέσων παραγωγής…».

οι Εργαζόμενοι/ες υπό πίεση, στο « Μικρό αλμανάκ εργατικής εκμετάλλευσης στο χώρο του βιβλίου» περιγράφουν τη ζοφερή εικόνα της εργασίας στον κλάδο. Αναφέρονται στη στυγνή εργασιακή εκμετάλλευση, τις αυθαιρεσίες, τις ατομικές συμβάσεις, τα ελαστικά ωράρια, τη μαύρη εργασία και πολλά πολλά ακόμα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το κείμενο

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της αλυσίδας «Todaylicious» στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε 31 Γενάρη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής. Το Συνδικάτο διαμαρτύρεται για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης, ύστερα από τη συμμετοχή της στην απεργία στις 27 Νοέμβρη και απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

Νέα παρέμβαση για το κάτεργο gamato το Σάββατο 24 Γενάρη στην Πετρούπολη. Η συνέλευση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ταχυφαγείου «gamato», πραγματοποίησαν παρέμβαση με μαζικό μοίρασμα ενημερωτικών κειμένων, και στάση έξω από το μαγαζί, με τον υπεύθυνο του καταστήματος να αντιδρά προκλητικά και επιθετικά. Ο αγώνας συνεχίστηκε με συγκέντρωση στην επιθεώρηση εργασίας Αγ. Παρασκευής την Τετάρτη 28 Γενάρη στις 10 π.μ.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στο gamato, εκφράζει με σχετική ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στη Wind, τονίζοντας ότι αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στην απλήρωτη εργασία & στις απειλές.

Παράσταση διαμαρτυρίας Παρασκευή 30/1, πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου από την Quality Call Sales. Η απόλυση έγινε με τη γνωστή αιτιολογία «καραμέλα» της εργοδοσίας για αντιπαραγωγικότητα. Το συγκεκριμένο περιστατικό, όμως, όπως τονίζει το σωματείο, έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο εργοδοτικών αυθαιρεσιών, … με τα αφεντικά να νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργούν αυθαίρετα.

Οι ΜΚΟ, που λειτουργούν κατ’ επίφαση προς το «συμφέρον» των κοινωνικά αποκλεισμένων και ευάλωτων ομάδων, σαφέστατα ξεχνούν τους εργαζόμενους τους. Χαρακτηριστική περίπτωση η Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών «Νόστος» (Ε.Κ.ΠΟ.Σ.Π.Ο «ΝΟΣΤΟΣ»). Εργασία πέραν του ωραρίου και δουλειά τα Σαββατοκύριακα με αντάλλαγμα ρεπό (χωρίς τις προσαυξήσεις), πιέσεις για τη διεκπεραίωση εργασιών εκτός της ειδικότητας, αποτελούν τις βασικές εργασιακές συνθήκες στη ΝΟΣΤΟΣ. Επίσης ενδεικτικό του αυταρχισμού στη ΜΚΟ, είναι η πρόσφατη εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενη που κατήγγειλε την ΜΚΟ για μη υλοποίηση χρηματοδοτούμενου έργου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο 2014,ανέρχεται στο 25,8%. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο έφτασε τα 1,24 εκατομμύρια, στην Ε.Ε. άνεργοι είναι 24 εκατομμύρια άτομα (Αύγουστος), ενώ στην ευρωζώνη άνεργοι είναι 18,1 εκατομμύρια άτομα.

Τέλος. κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «Ψωμί και Αμίαντος» παραγωγής της ΕΣΕ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ αφιερώνεται στο κομμάτι των εργαζόμενων που αντιστέκεται. Το 2011 γίνανε στη Θεσσαλονίκη αρκετοί εργατικοί αγώνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά όλοι με σθένος και ταξική αυτοπεποίθηση.
Η επίθεση των αφεντικών στα εργατικά δικαιώματα ήταν σαρωτική με τη βοήθεια πάντα της κυβέρνησης και των μνημονιακών της νόμων.

Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ.

[Το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου