* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου : Η Μεταναστευτική Πολτική Της Νέας Κυβέρνησης

 Τασία Χριστοδουλοπούλου

Η αναπληρώτρια υπουργός ξεκαθαρίζει ότι οι λεγόμενες «επιχειρήσεις σκούπα» όπως του «Ξένιος Ζευς» και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών είναι πλέον παρελθόν. Πολύ περισσότερο, αφού «το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έρχονται κυρίως πρόσφυγες πολέμου. Σε αυτούς τους ανθρώπους είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε άσυλο και προστασία από τις διεθνείς συνθήκες».

Ώσον αφορά τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τασία Χριστοδουλοπούλου τα είχαν χαρακτηρίσει επανειλημμένα ως «στρατόπεδα συγκέντρωσης» στο παρελθόν. Στη συνέντευξη η Τασία Χριστοδουλοπούλου τα περιγράφει με μελανά γράμματα κάνοντας κάποιες σκέψεις για το με ποιες εναλλακτικές μορφές σκέφτεται (για παράδειγμα ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών). Σε κάθε περίπτωση όπως μας λέει:



«Τα στρατόπεδα αυτά δεν τα αντέχει όχι ο ανθρωπισμός, όχι μόνο το κράτος δικαίου, αλλά ούτε και η στοιχειώδεις λογική».

Η δράση της FRONTEX και ο φράκτης του Έβρου αποτέλεσαν επίσης θέματα που θίξαμε στη συνέντευξη. Και εδώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου μας λέει ότι αυτά τα θέματα θα τα αποφασίσει συλλογικά η νέα κυβέρνηση μιας και δεν είναι η μόνη υπεύθυνη από την πλευρά της κυβέρνησης αυτά τα θέματα. Ωστόσο κάνει το ευφυολόγημα ότι λόγω βροχών ένα τμήμα του φράχτη έχει ήδη κατεδαφιστεί και το τι θα γίνει θα συναποφασιστεί από την κυβέρνηση. Όσο για τη δράση της FRONTEX μας λέει ότι αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα το συζητήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάνει μάλιστα την παρατήρηση ότι στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που ιδρύεται υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτά τα υπουργεία είναι θεσμός εδώ και πολλά χρόνια.

Με την Τασία Χριστοδουλοπούλου συζητάμε βεβαίως και το μέγα θέμα της γενικότερης μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μια γενικότερη αλλαγή στο θέμα αυτό, με έμφαση τον ανθρωπισμό, αλλά και να κατανέμονται αναλογικότερα οι πρόσφυγες ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα πλαίσια αυτά θα επιδιωχθεί μια αναθεώρηση των συμφωνιών του Δουβλίνου.

Στο ζήτημα της χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς η Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι κατηγορηματική:

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε επανειλημμένως διακηρύξει ότι αυτά τα παιδιά είναι Έλληνες. Εδώ ζουν, εδώ μεγάλωσαν, δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα και κατά συνέπεια πρέπει να τους χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια».

Τέλος σε αυτήν τη συνέντευξη (περίπου 19 λεπτών) συζητάμε ακόμα για τους Σύρους πρόσφυγες και για όσους μετανάστες ενώ μένουν χρόνια στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανανεώνουν την άδεια παραμονής.

Πηγή : left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου