* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

H ΕΣΕ Στο Πλευρό Των Σύριων Προσφύγων

Την Παρασκευή 19/12 επισκεφτήκαμε τους Σύριους πρόσφυγες που διαμένουν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, περιμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το ελληνικό κράτος (χορήγηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων). 

Μεταφέραμε και παραδώσαμε ρούχα, παπούτσια και φάρμακα, συμβάλοντας στην προσπάθεια να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες τους. Συζητήσαμε μαζί τους για τον πόλεμο στη χώρα τους, την προσφυγοποίησή τους, τον αγώνα τους. Ακούσαμε τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Υποσχεθήκαμε να κρατήσουμε επαφή μαζί τους και να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί και όπου μπορούμε.

Επισκεφτήκαμε επίσης τους Σύριους πρόσφυγες που διαμένουν σε άλλο ξενοδοχείο με την κάλυψη του κόστους διαμονής τους από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες, όπως και αρκετοί από το πρώτο ξενοδοχείο, είναι απ' αυτούς που "σκουπίστηκαν" από την αστυνομία στην πλατεία Συντάγματος με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο, έχοντας απωλέσει τα προσωπικά τους αντικείμενα (έγγραφα, τηλέφωνα, χρήματα, ρούχα, παπούτσια). Παραδώσαμε στη Συνέλευση Αλληλεγγύης 216 ευρώ (από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ), συμβάλοντας στην κάλυψη του κόστους διαμονής τους.
Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να στηρίξουμε αυτό τον αγώνα και να βοηθήσουμε στη στήριξη των Σύριων προσφύγων. Δηλώνουμε τη διάθεσιμότητά μας για ενεργή συμμετοχή στη Συνέλευση 

Αλληλεγγύης και σε όποιες πρωτοβουλίες παρθούν.

.......................................................
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας)Στο πλευρό των Σύριων προσφύγων

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία είναι ένα ακόμη δείγμα του σύχρονου καπιταλιστικού παράδεισου, του παγκοσμιοποιημένου παράδεισου των αγορών και των αφεντικών. Σε 100.000 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Η βαρβαρότητα του καθεστώτος Άσσαντ και πολλών ακόμη εμπλεκομένων σε αυτό το μακελειό (π.χ. ισλαμιστές) αναγκάζει το Συριακό λαό να προσφυγοποιείται. Η χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και οι φρικαλεότητες σε βάρος των αμάχων, των αιχμαλώτων, των αντιπάλων πολεμιστών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επιβίωσης, οδηγούν στον αναγκαστικό ξεριζωμό. Για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά συνυπεύθυνες είναι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που παίζουν τα βρώμικα παιχνίδια τους στις πλάτες των λαών, του Συριακού λαού καθώς και του Κούρδικου λαού στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εξίσου συνυπεύθυνο για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι το ελληνικό κράτος, το οποίο μετέχει στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων. Το ελληνικό κράτος στηρίζει επεμβάσεις, "ανθρωπιστικούς" πολέμους, τη διάλυση χωρών. Ο ελληνικός στρατός βρίσκεται ως στρατός κατοχής σε πολλές περιοχές του πλανήτη π.χ. Αφγανιστάν, Ιράκ, Βοσνία, Κόσσοβο, Ανατολική Αφρική. Το ελληνικό κράτος είναι συνυπεύθυνο για τον ξεριζωμό των ανθρώπων που αφήνουν τα σπίτια τους και φεύγουν κηνυγημένοι από τις βόμβες, την κατοχή, τη φτώχεια.

Ένα εκατομμύριο έχουν φτάσει οι πρόσφυγες από τη Συρία σε γειτονικές χώρες, περίπου οι μισοί είναι παιδιά. Οι εκτοπισμένοι μέσα στη χώρα είναι 3,6 εκατομμύρια, ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να διασχίζουν τα σύνορα. Αυτή είναι η σύγχρονη μεγάλη προσφυγιά, τα θύματα του πολέμου της Συρίας.

Τα κράτη της Ε.Ε. και η ατλαντική υπερδύναμη (ΗΠΑ) που είναι συνυπεύθυνα γι' αυτή τη σφαγή, συνεχίζουν τον πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες και στο εσωτερικό τους. Όσοι καταφέρουν να γλιτώσουν από τους φράκτες, τις νάρκες και τις δολοφονικές επιθέσεις στα σύνορα, τους κρατούν σε καθεστώς διαρκούς παρανομίας μη αναγνωρίζοντάς τους κανένα πολιτικό και κοινωνικό δικαίωμα.

Μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία (άντρες, γυναίκες και παιδιά) έδωσαν για 26 ημέρες έναν ηρωϊκό αγώνα στην πλατεία Συντάγματος, διεκδικώντας από το ελληνικό κράτος τα αυτονόητα: άσυλο με πλήρη δικαιώματα ως θύματα πολέμου και ελευθερία μετακίνησης στην Ε.Ε. Οι Σύριοι πρόσφυγες που συμμετείχαν στον πολυήμερο αγώνα στην πλατεία Συντάγματος πέτυχαν μια σημαντική νίκη. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τους αποδώσει το άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα, να τα αποδώσει με μια διαδικασία επείγοντος. Η νίκη των προσφύγων είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητάς τους και του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε. Η νίκη τους είναι νίκη όλου του κοινωνικού κινήματος.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος, τόσο το κεντρικό όσο και το τοπικό (Δήμος Αθηναίων), ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεν ξεχνάμε την αθέτηση πολλών από τις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους προς τους μετανάστες απεργούς πείνας του κτιρίου της Υπατίας πριν μερικά χρόνια. Εξάλλου, η αντι-μεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους είναι πανταχού παρούσα. Το ελληνικό κράτος θεωρεί τους μετανάστες πρόβλημα, και όχι ανθρώπους με προβλήματα. Ενδεικτικό της αντι-μεταναστευτικής κρατικής πολιτικής είναι και το "σκούπισμα" των διαμαρτυρομένων προσφύγων από την πλατεία Συντάγματος. Κυβέρνηση και Καμίνης ήθελαν να ξεμπερδεύουν με τη διαμαρτυρία μια ώρα γρηγορότερα.

Στηρίζουμε τον αγώνα των Σύριων προσφύγων για να τηρηθούν οι δεσμέύσεις που απέσπασαν με τον αγώνα τους.

- Άσυλο στα θύματα του πολέμου.
- Ελευθερία μετακίνησης προς την Ε.Ε. Να μην γίνει η Ελλάδα "φυλακή" για τους πρόσφυγες.
- Στέγη, τροφή, περίθαλψη, εργασία, δικαιώματα στους πρόσφυγες.

Θα συμβάλουμε στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών των προσφύγων που διαμένουν σε ξενοδοχεία, σε δημοτικούς χώρους και στην Κατάληψη του Ασυρμάτου (Μπραχάμι).

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση όλων των θυμάτων του πολέμου. Οι 603 νίκησαν, χιλιάδες περιμένουν να δικαιωθούν.
...............................................................................................................................................
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου