* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η Μάχη Για Την Κυριακάτικη Αργία Μπορεί Να Κερδηθεί .

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 Η κυβέρνηση του εργασιακού μεσαίωνα κάνει ακόμα άνα βήμα προς την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Ήδη από την Κυριακή 13 Ιούλη στα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αρχίζει η εφαρμογή της λειτουργίας των καταστημάτων για 52 Κυριακές το χρόνο ενω απο την επόμενη άνοιξη το μέτρο θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Εκατοντάδες χιλιάδες εμπορουπάλληλοι θα εργάζονται σε συνθήκες φυσικής και ψυχικής εξόντωσης καθώς στον κλάδο του εμπορίου εφαρμόζονται ηδη ολα τα αντεργατικά μέτρα των μνημονίων (ελαστικά ωράρια, ατομικές συμβάσεις κα) ενω καθεστώς είναι η απλήρωτη εργασία για μήνες εως χρόνια.

Το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν αε συνθήκες εξευτελισμού καθώς παράλληλα εφαρμόζουν ακραία μέτρα χειραγώγησης στο όνομα της παραγωγικότητας. Ούτε καν οι αλυσίδες δεν λείπουν πλέον καθώς μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις ελέγχουν τους υπαλλήλους τους με scanners και gps!

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας όμως δεν αφορά μόνο τους εμπορουπάλληλους. Ανοίγει το δρόμο για το ξεχαρβάλωμα του χρόνου εργασίας σε όλους τους κλάδους ενώ καθιερώνει ένα μοντέλο εργασίας όπου τα αφεντικά θα ελέγχουν το σύνολο της ζωής των εργαζόμενων, την προσωπική ζωή, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ξεκούραση, την αξιοπρέπεια.

Μοναδικό δικαίωμα που θα επιτρέπεται είναι αυτό της αγοράς (για ποιούς άραγε όταν η πλειοψηφία του λαού είναι στη φτώχεια και την ανεργία;) ενώ αναψυχή θα θεωρείται μόνο η βόλτα στα εμπορικά κέντρα!

Η μάχη για την κυριακάτικη αργία αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και μπορεί να κερδηθεί .

1 σχόλιο:

  1. Εργατικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας

    Εκαναν πράξη το σύνθημα τους «Η Κυριακάτικη αργία με αγώνες κατακτήθηκε και με αγώνες θα την κρατήσουμε», με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα οι εμποροϋπάλληλοι.
    Αντιδρώντας σε σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε δέκα περιοχές της χώρας, κάτι που θα αποβεί προς όφελος των συμφερόντων μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων και θα φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα στους εργαζόμενους σ’ αυτό τον κλάδο, πραγματοποιήθηκαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Δυναμικές πορείες από την ομοσπονδία εμποροϋπαλλήλων και σωματεία εργαζομένων καθώς και από το ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Με ανακοίνωση του το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια τονίζει: : «Κάθε Κυριακή που θα ανοίγουν τα μαγαζιά θα είναι αιτία πολέμου. Να καταργήσουμε τους νόμους που ορίζουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

    Σε σχόλιό του για την έναρξη του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

    «Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων θα τσακίσει το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και θα εκτοπίσει τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των αλυσίδων.
    Το μέτρο αυτό πρέπει να βρει απέναντι όλο το λαό, που δεν μπορεί να καταναλώσει ακόμη και βασικά είδη εξαιτίας της ανέχειας και όχι από έλλειψη χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εργαζομένων».

    Σχετικό σχόλιο και από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

    Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα αυταρχικό μέτρο, που καταργεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπονομεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ωφελεί μονάχα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες.
    Στους πολίτες δεν λείπουν περισσότερες μέρες και ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής λιτότητας και ανεργίας. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να το αποσύρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή