* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Τετάρτη 22/10,6μμ, Χαυτεία: Διαδήλωση Ενάντια Στον Εργασιακό Μεσαίωνα & Την Κατάργηση Της Κυριακάτικης Αργίας

ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ ΚΙ 7
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

συναδέλφισσες και συνάδελφοι από τον κλάδο του εμπορίου
εργαζόμενοι κι εργαζόμενες από κάθε χώρο δουλειάς,
άνεργοι κι άνεργες και όλος ο κόσμος του αγώνα

Να μη λείψει καμία και κανένας από τη 
Δ Ι Α Δ Η Λ Ω Σ Η
ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και
την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ, 6μμ
Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου)

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ
ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ

Κυριακή 2/11 :: ΑΠΕΡΓΙΑ στον κλάδο του εμπορίου

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση
της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ, 18.00, ΧΑΥΤΕΙΑ (ΑΙΟΛΟΥ & ΣΤΑΔΙΟΥ)

συναδέλφισσες και συνάδελφοι από τον κλάδο του εμπορίου,
εργαζόμενοι κι εργαζόμενες από κάθε χώρο δουλειάς,
άνεργοι κι άνεργες και όλος ο κόσμος του αγώνα

ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ «ΕΙΔΙΚΟΙ». Εδώ και χρόνια οι «από πάνω» προσπαθούσαν να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία και να «απελευθερώσουν» τα ωράρια της αγοράς και πάντα έβρισκαν απέναντί τους τον κόσμο της δουλειάς που αντιστέκονταν με τους αγώνες του. Με την όξυνση της επίθεσης όμως που συντελείται τα τελευταία χρόνια, κράτος, αφεντικά και κυβερνώντες σε αγαστή συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνα, έντυπος και ιντερνετικός τύπος) έχουν εξαπολύσει μια τεράστια επίθεση προπαγάνδας για να μας πείσουν, όχι φυσικά για το ότι βρήκαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων του εμπορίου, αλλά για το πόσο ευτυχισμένη θα ήταν η κοινωνία αν τα μαγαζιά λειτουργούσαν και τις Κυριακές! Όλοι οι ξύλινοι και δογματικοί μονόλογοι των «ειδικών» κλείνουν με τα γνωστά ψέματα: «θα τονωθεί η αγορά», «θα αυξηθεί ο τζίρος», «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Οι παπαγάλοι της κυβέρνησης είναι πρόθυμοι να επιστρατεύσουν κάθε μέσο για να «πείσουν» την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα λειτουργήσει θετικά για τον κόσμο της εργασίας.

Μόνο που εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι, ότι οι εργασιακές σχέσεις θα αλλάζουν προς το χειρότερο και ότι εκτός από τις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις, την ανασφάλιστη εργασία, την απλήρωτη εργασία, τα σπαστά ωράρια, τα εξαήμερα, την ορθοστασία, την προσαύξηση της Κυριακής-αργίας που θα καταργηθεί (ήδη σε χιλιάδες εργαζόμενους δεν δίνεται καν), ότι υπάρχουν εταιρίες που στέλνουν εργαζόμενους να δουλεύουν μόνο για τις Κυριακές, ότι διαταράσσεται η ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ότι η κατάργησή της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο τελικά θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους με αποτέλεσμα να επεκταθεί παντού.

Μόνο που εμείς γνωρίζουμε και βιώνουμε γύρω μας από πρώτο χέρι, ότι 1.500.000 άνεργοι κι άνεργες δεν έχουν καν ένα αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για να καλύπτουν έστω τα αναγκαία. Ότι υπάρχουν 800.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι που δεν έχουν ούτε τα βασικά για την επιβίωσή τους. Ότι έχουν πετσοκοπεί οι μισθοί και οι συντάξεις μας.

Όλοι εμείς, απέναντι στα ψέματα που θέλουν να μας πνίξουν, συνεχίζουμε να λέμε τις δικές μας αλήθειες, ότι ο βασικός τους στόχος είναι να υποταχτεί η κοινωνία στις ανάγκες της αγοράς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές θα διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το εργατικό κόστος και καταπατώντας ότι έχει απομείνει, προς όφελος από τη μια και των μικρών και μεγάλων αφεντικών και από την άλλη ξαναμοιράζοντας την πίτα της αγοράς προς όφελος των μεγάλων εμπορικών ομίλων και των πολυεθνικών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο μόνος δρόμος για μας είναι να συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα εργατικά μας δικαιώματα και τα ταξικά μας συμφέροντα.

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ 
ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ 
ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ.

Το πείραμα της λειτουργίας των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο προσπάθησαν να το επιβάλλουν στην Ερμού, στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας. Αντί όμως η Ερμού να μετατραπεί σε ένα καταναλωτικό τσίρκο όπου η αχαλίνωτη αγορά θα κυριαρχεί πάνω στους ανθρώπους και τις ζωές τους, η Ερμού μεταμορφώθηκε σ’ ένα εργαστήρι αλληλεγγύης, αντίστασης και αγώνα.

Το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια συνενώνει και συντονίζει με οριζόντιες διαδικασίες, συλλογικά εγχειρήματα αγώνα, όπως εργατικά σωματεία τόσο από τον ευρύτερο κλάδο του εμπορίου όσο και από άλλους κλάδους, συλλογικότητες εργαζομένων κι ανέργων, συνελεύσεις γειτονιάς και διάφορες συλλογικότητες του ταξικού και κοινωνικού κινήματος, που συμμετέχουν ισότιμα, ανταλλάσσοντας σκεπτικά και εμπειρίες του αγώνα. Όλοι μαζί βρεθήκαμε με αποφασιστικότητα από την πρώτη στιγμή στον αγώνα για την Κυριακάτικη αργία. Με καθημερινές ενημερωτικές παρεμβάσεις μέσα στα καταστήματα, με μαχητικές απεργιακές περιφρουρήσεις και αποκλεισμούς κάθε Κυριακή, η σιωπή έσπασε και ο φόβος που είχαμε συνηθίσει άρχισε να ξεπερνιέται. Η δυναμική των κινητοποιήσεων, έδωσε το κουράγιο και τη δύναμη στους συναδέλφους, ώστε να μπορούν να έχουν μια συλλογική φωνή, να αρχίσουν να διεκδικούν συλλογικά όλα όσα θέλουν και να παλεύουν αποφασιστικά στηριζόμενοι στις ίδιες τους τις δυνάμεις. Ήδη, μετά από μήνες κινητοποιήσεων, συνάδελφοι και συναδέλφισσες από το εμπόριο, έχουν δημιουργήσει τη δική τους παρακαταθήκη αγώνα συγκροτώντας μια νέα συλλογικότητα «Εργαζόμενοι-εργαζόμενες από το κλάδο του εμπορίου» που επιδιώκει να αναπτύξει τους δεσμούς συναδελφικής αλληλεγγύης και να αποτελέσει ένα κοινό έδαφος συνάντησης, οργάνωσης και αντίστασης στους χώρους της δουλειάς.

Πίσω από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να παγώσει προσωρινά το ζήτημα των 52 Κυριακών, υπάρχει και ο επίμονος αγώνας που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Ερμού. Δεν έχουμε χρόνο για αναμονή και εφησυχασμό. Οι 7 εργάσιμες Κυριακές το χρόνο είναι εδώ, οι «Λευκές Νύχτες» είναι εδώ, ενώ και η υπόθεση των 52 Κυριακών είναι ακόμα ανοιχτή. Και ήδη έχουμε αποδείξει ότι οι αγώνες μας, όταν είναι ταξικοί και αδιαπραγμάτευτοι έχουν αποτελέσματα: για τις συνθήκες εργασίας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για τα εργασιακά δικαιώματα που μας στερούν.

ΟΥΤΕ 52 ΟΥΤΕ ΚΑΙ 7 
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ.

Συναδέλφισσα και συνάδελφε στο εμπόριο,
συνεχίζουμε τον αγώνα μας μαχητικά, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, για να μη μας κλείσουν μέσα στα καταστήματα και τις Κυριακές. Είτε δουλεύουμε σε MALL ή πολυκατάστημα, είτε σε supermarket ή μικρομάγαζο, την Τετάρτη 22 Οκτώβρη διαδηλώνουμε για τις Κυριακές μας, τους μισθούς μας, τις ζωές μας. Συζητάμε με τους συναδέλφους μας και κατεβαίνουμε στο δρόμο συλλογικά και αγωνιστικά.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες από όλους τους κλάδους, έχουμε την ευθύνη και τη δύναμη να αγωνιστούμε, να δείξουμε την έμπρακτη ταξική μας αλληλεγγύη και να σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων στα μαγαζιά. Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια δεν είναι αγώνας μόνο των εργαζόμενων στο εμπόριο. Είναι αγώνας όλων εμάς των εκμεταλλευόμενων ενάντια στους εκμεταλλευτές μας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ 
ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια 
 syntonistiko_drasis@espiv.net

4 σχόλια:

 1. Ομάδες Ανέργων και Εργαζομένων στους Δρόμους:Ας δώσουμε δύναμη στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων! Εργατική Διαδήλωση 22.10 Απεργία 2.11

  O αγώνας των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, εδώ και αρκετούς μήνες, είναι κομβικής σημασίας για τον κλάδο του εμπορίου και την επιβίωση των εργαζομένων, αλλά και για όλη την εργατική τάξη.

  Αυτός ο αγώνας διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η κυβέρνηση, που προασπίζει τα συμφέροντα των αφεντικών, τα κέρδητων πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων, έχει εξαπολύσει ένα απίστευτο κύμα λασπολογίας ενάντια στις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των αλληλέγγυων σε αυτούς. Την ίδια στιγμή, στο όνομα της «ανάπτυξης», πάνω από 500.000 εργαζόμενοι στο εμπόριο συνθλίβονται καθημερινά βιώνοντας τη συρρίκνωση μισθών, την απληρωσιά, την ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, την εντατικοποίηση της εργασίας και τους κάθε είδους εκβιασμούς…

  Οι εμποροϋπάλληλοι, μαζί με το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια (αποτελούμενο από ταξικά σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς), κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο πάλης με κεντρικό αίτημα την κατάργηση της αθλιότητας που λέγεται δουλειά την Κυριακή. Ακόμα και χωρίς τη συνδικαλιστική κάλυψη για απεργία από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κινήθηκαν επίμονα και σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με αποκλεισμούς καταστημάτων, παρεμβάσεις, συζητήσεις και αυτοοργανωμένες δράσεις. Αρνήθηκαν το νέο καθεστώς και κατάφεραν να παίξουν κεντρικό ρόλο στην προσωρινή απόφαση που καταργεί τη λειτουργία των καταστημάτων τις 52 Κυριακές του χρόνου.

  Επειδή η εργατική τάξη στο σύνολό της χτυπιέ-ται αμείλικτα από το αστικό μπλοκ, αγώνες σαν αυτόν που δίνουν οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει να αγκαλιάζονται και να στηρίζονται από κάθε εργάτη και εργάτρια, κάθε άνεργη και άνεργο, από το σύνολο της Τάξης μας, ως μέρος της πάλης Τάξης Εναντίον Τάξης.

  Ας δώσουμε δύναμη στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων!  ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ

  18.00 ΧΑΥΤΕΙΑ (ΣΤΑΔΙΟΥ & ΑΙΟΛΟΥ)

  ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΗ

  11 ΕΡΜΟΥ & ΚΟΡΝΑΡΟΥ  Ομάδες Ανέργων Εργαζομένων στους Δρόμους για την προλεταριακή αλληλεγγύη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την πτώση του κατώτατου μισθού στα 550 ευρώ (μικτά), τα 5μηνα προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων και γενικότερα το κουρέλιασμα των όποιων εργασιακών κεκτημένων, παρακολουθούμε εδώ και αρκετούς μήνες την προσπάθεια κράτους-τρόικας-αφεντικών για την επιβολή απελευθερωμένων ωραρίων και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Οι 52 Κυριακές δεν τους έκατσαν προς το παρόν, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και τώρα επιδιώκουν να «σταθεροποιήσουν» το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο.
  Το δικό μας σχόλιο πάνω στο ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας γίνεται από μία οπτική γωνία περισσότερο «ιστορική». Πολλές φορές μιλάμε για «επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα» όσον αφορά τα διευρυμένα ωράρια ή τη δουλειά την Κυριακή, και ίσως πολλοί να θεωρούν κάπως υπερβολική αυτή τη φράση. Η ιστορική πραγματικότητα όμως έρχεται μάλλον να την επιβεβαιώσει με μια κάποια δόση ειρωνείας. Συγκεκριμένα, η πρώτη φορά στην ιστορία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους που ζητήθηκε από εργαζόμενους επισήμως η απαγόρευση της Κυριακάτικης εργασίας ήταν το 1879! Επρόκειτο για μια μεγάλη απεργία εργατών βυρσοδεψείων στη Σύρο, οι οποίοι ξεζουμισμένοι από τα 14ωρα/15ωρα δουλειάς την ημέρα, διεκδικούσαν μεταξύ άλλων μια αργία στο τέλος της εβδομάδας. Αυτό που ίσχυε μέχρι τότε, ήταν η λεγόμενη αγγαρεία της Κυριακής, κατά την οποία οι εργάτες ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν την Κυριακή απλήρωτα δίωρα για τον εργοδότη τους. Ας σημειωθεί, πως ο θεσμός της αγγαρείας αποτελούσε ουσιαστικά απομεινάρι της δουλοπαροικίας/φεουδαρχίας!
  Ήταν μετά από 31 χρόνια, το 1910, που η Κυριακή θεσπίστηκε ως αργία, μαζί με τους πρώτους εργατικούς νόμους. Εργατικοί νόμοι οι οποίοι ήταν το αποτέλεσμα αιματηρότατων κυριολεκτικά αγώνων ανάμεσα στη νεοδημιουργηθείσα εργατική τάξη και την αστική τάξη της εποχής. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι τότε εμποροϋπάλληλοι, ή οι τυπογράφοι υποδέχτηκαν με αληθινό ενθουσιασμό το νόμο περί αργίας της Κυριακής. Αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων και πολλές άλλες δούλευαν για ψίχουλα, κάτω από άθλιες συνθήκες, όρθιοι και υποσιτισμένοι, σε άσχημους εργασιακούς χώρους (σε πολλές περιπτώσεις σε τρώγλες), αναπνέοντας δηλητηριώδη αέρια, με ωράρια εργασίας 10 ή 12 ωρών. Η Κυριακή ήταν πλέον μια ημέρα αφιερωμένη στην ανάπαυση, απαλλαγμένη από την εξάντληση της εβδομάδας, κατά την οποία μπορούσαν οι ίδιοι να αυτοδιαχειριστούν το σώμα, το νου και τον ελεύθερό χρόνο τους.
  Είναι βέβαια σημαντικό να θυμόμαστε, ότι οι άθλιες εκείνες συνθήκες εργασίας δεν καλυτέρεψαν εξαιτίας της νομοθεσίας καθεαυτής. Οι πρόνοιες της εργατικής νομοθεσίας ήταν αποτέλεσμα των αδιάκοπων ταξικών αγώνων και της πάλης των εργατών. Η εργατική πάλη αυτοοργανώθηκε μέσα από την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα. Οι εργατικοί αγώνες ξεσπούσαν αυθόρμητα από τη βάση των εργατών και για τα συμφέροντα της βάσης των εργατών. Οι κάθε λογής εργατοπατέρες και πολιτικάντηδες, ακόμη και όταν κατάφερναν να παρεισφρήσουν στους εργατικούς αγώνες, θεωρούνταν ξένο σώμα. Όσο μακρινά και αν φαντάζουν όλα αυτά έναν αιώνα μετά, κάτι μπορούν να μας διδάξουν.

  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΣΕ) Αθήνας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. prolet connect:Όλοι και όλες στην διαδήλωση ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

  Ο συνεπής ταξικός αγώνας είναι τώρα όσο ποτέ αναγκαίος ενάντια στις άγριες συνθήκες που το κεφάλαιο επιβάλλει στην εργατική τάξη και αυτό γίνεται συνολικά σε όλα τα επίπεδα. Οι εργασιακές συμβάσεις της πείνας είναι θηλιά στον λαιμό μας, οι εργατοώρες βαριές και η εργοδοτική τρομοκρατία ανοίγεται μπρος στα μάτια μας ολοφάνερα και αδίσταχτα. Όλο και περισσότερος κόσμος που δουλεύει στο εμπόριο αλλά και σε όποιο άλλο εργασιακό κάτεργο βλέπει και αναγνωρίζει τον ρόλο του καπιταλισμού πάνω στην ίδια του την ζωή. Το βλέπει στην απληρωσιά, στις απολύσεις όταν ατομικά διεκδικήσει ο καθένας/μια έστω και το παραμικρό (η ανεργία εξ’ άλλου για το κεφάλαιο είναι μέσο τρομοκράτησης και υποδούλωσης). Το βλέπει ξεκάθαρα στις απαιτήσεις μικρών και μεγάλων αφεντικών.

  Μέσα σε όλα αυτά μπήκε και το μέτρο από επιχειρηματίες, μεγαλέμπορες, αστούς, για τα ανοιχτά καταστήματα 52 Κυριακές τον χρόνο. Μήνες τώρα οι εμποροϋπάλληλοι πεισματικά, βρίσκονται στους δρόμους υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά τους και αγωνιζόμενοι για την ίδια τους την αξιοπρέπεια. Το συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και οι εργαζόμενοι/ες στο εμπόριο ακούραστα και με μόνη δύναμη την αλληλεγγύη εργαζομένων και ανέργων έκαναν την συγκεκριμένη απόφαση να μη γίνεται παιχνίδιγια έναν. Να μην γίνει άλλο ένα τερτίπι των εργολάβων – επιχειρηματιών που θα περάσει αμαχητί.

  Κλεισίματα μαγαζιών, παρεμβάσεις έξω από κάτεργα του εμπορίου (σούπερ μάρκετ, μεγαλοκαταστήματα, mall κ.α) και συνεχείς ζυμώσεις με τους εργαζόμενους/ες σε αυτά. Μια νίκη έπειτα από όλες αυτές τις πιέσεις και τον επίμονο αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, με τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό στον συνήθη ρόλο του, ήρθε με την απόφαση του ΣΤΕ να βάλει προσωρινό φρένο στις 52 εργάσιμες Κυριακές. Οι 7 Κυριακές τον χρόνο όμως παραμένουν απειλητικές απέναντι από τους μισθωτούς και κρατάνε τον δρόμο ανοιχτό για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

  Ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Και οι αφορμές για αυτόν τον αγώνα δεν είναι μία και δύο. Είναι το σύνολο των συνθηκών εργασίας. Είναι ζήτημα ταξικής συνείδησης και επαγρύπνησης απέναντι στα σχέδια και την επιβολή των αφεντικών σε μια όλο και πιο σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα της ανασφάλειας και της φτώχειας. Οι εργατικές δυνάμεις θα νικήσουν βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα της τάξης τους και μετατρέποντας τον φόβο σε αφετηρία για την οργανωμένη ταξική πάλη.

  Όλοι και όλες, να πλαισιώσουμε την διαδήλωση που καλείται από το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και τους εργαζόμενους/ες από τον κλάδο του εμπορίου, την Τετάρτη στις 18:00, Χαυτεία (σταδίου και Αιόλου).

  Να συμμετέχουμε στην απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 2 Νοέμβρη (απεργιακή συγκέντρωση 11πμ, Ερμού και Κορνάρου).

  blogspot prolet connect

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών ΜΜΕ

  Εκατοντάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν χτες (22/10) στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του “Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια”.


  Φωτογραφία από @dromografos2 Όπως αναφέρεται και στο κείμενο του Συντονιστικού “Οι 7 εργάσιμες Κυριακές το χρόνο είναι εδώ, οι «Λευκές Νύχτες» είναι εδώ, ενώ και η υπόθεση των 52 Κυριακών είναι ακόμα ανοιχτή. Και ήδη έχουμε αποδείξει ότι οι αγώνες μας, όταν είναι ταξικοί και αδιαπραγμάτευτοι έχουν αποτελέσματα: για τις συνθήκες εργασίας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για τα εργασιακά δικαιώματα που μας στερούν.”

  Ο κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς στα Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου) όπου είχε στηθεί μικροφωνική. Στην διαδήλωση συμμετείχαν εργατικοί σύλλογοι, σωματεία βάσης, εργατικές συνελεύσεις και συλλογικότητες, καθώς και συνελεύσεις γειτονιάς. Η συνέλευσή μας συμμετείχε με πανό, μοιράζοντας κείμενο.  Μετά τις 19:00 ξεκίνησε η πορεία ανεβαίνοντας την οδό Σταδίου, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ κινούνταν παράλληλα από την οδό Πανεπιστημίου (διμοιρίες υπήρχαν τόσο στη Μεγάλη Βρετάνια όσο και στην συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής). Η πορεία έστριψε στην οδό Ερμού - στην οποία γινόταν συχνές στάσεις στα ανοιχτά καταστήματα - για να φωναχτούν συνθήματα και να μοιραστούν κείμενα στους καταναλωτές, τους περαστικούς και τους εργαζόμενους, τα οποία ενημέρωναν για την απεργία της 2ας Νοεμβρίου, αλλά και την προπαγάνδα των ΜΜΕ αναφορικά με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Η διαδήλωση κατέληξε στην πλατεία Μοναστηρακίου.

  Επόμενο ραντεβού την Κυριακή 2 Νοέμβρη, για την οποία έχει κηρυχτεί πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου. Θα υπάρχει απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στην Ερμού, οπότε και θα επιδιωχθεί και πάλι να ανοίξουν πολλά βιβλιοπωλεία, όπως και τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

  http://katalipsiesiea.blogspot.gr/2014/10/2210.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή