* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μεξικό: Εντάλματα Σύλληψης Για Το Δήμαρχο Της Ιγουάλα Και Διαδηλώσεις Σε Όλη Τη Χώρα

Ένα ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε την Τετάρτη για τον δήμαρχο της Ιγουάλα, μιας πόλης στο νότο του Μεξικού όπου 43 φοιτητές εξαφανίστηκαν εδώ και ένα μήνα περίπου. Ο Δήμαρχος είναι ύποπτος για τη διαταγή που δόθηκε εναντίων των φοιτητών. Λίγο νωρίτερα μέσα στην ημέρα, διαδηλωτές έκαψαν το Δημαρχείο.

Τρία εντάλματα σύλληψης

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν εναντίον του Δημάρχου της Ιγουάλα, Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, της συζύγου του, και του υπευθύνου του δήμου για τη δημόσια ασφάλεια. Ο Δήμαρχος είναι ύποπτος ως «ηθικός αυτουργός των εξελίξεων στην Ιγουάλα», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε μια συνέντευξη τύπου στο Μεξικό.


Είναι η πρώτη φορά που οι δικαστικές αρχές, που μέχρι τώρα έχουν κάνει 52 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 40 περίπου είναι δημοτικοί αστυνομικοί, κατονομάζουν τους ηθικούς αυτουργούς ενός εγκλήματος που έχει αναστατώσει το Μεξικό και όλο τον κόσμο.

Βάση μαρτυριών των συλληφθέντων, ο υπουργός επέδειξε πως ο δήμαρχος είχε δώσει την «εντολή ν’ αντιμετωπίσουν» τους φοιτητές από φόβο μήπως αυτοί οι σπουδαστές της παιδαγωγικής σχολής της Αγιοτσινάπα, σαμποτάρουν μια δημόσια εκδήλωση που είχε οργανώσει η σύζυγός του ως διευθύντρια ενός δημόσιου οργανισμού προστασίας του παιδιού. Ο Δήμαρχος και η γυναίκα του, Μαρία δε λος Άνχελες Πινέδα, αδελφή τουλάχιστον τριών μεγαλεμπόρων ναρκωτικών, είναι συνδεδεμένοι με το καρτέλGuerreros Unidos, το οποίο κατηγορούν οι αρχές για την εξαφάνιση των φοιτητών.

52 συλληφθέντες

Αυτοί οι 43 φοιτητές παιδαγωγικής της σχολής της Αγιοτσινάπα, στην Πολιτεία Γκερρέρο, εξαφανίστηκαν την 26η Σεπτεμβρίου στην Ιγουάλα, μετά από το πυρ που άνοιξαν αστυνομικοί και άλλοι ένοπλοι, κατά πάσα πιθανότητα έμποροι ναρκωτικών, και άφησαν τουλάχιστον έξι νεκρούς και 25 τραυματίες. Σύμφωνα με τις αρχές πάντα, οι 43 εξαφανισμένοι φοιτητές, παραδόθηκαν από τη δημοτική αστυνομία στους εμπόρους ναρκωτικών Guerreros Unidos.

Μετά την εξαφάνιση, οι αρχές εντόπισαν εννέα τάφρους στην Ιγουάλα και τις γύρω περιοχές που περιείχαν συνολικά 30 πτώματα. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα 28 απ’ αυτά δεν ανήκουν στους εξαφανισμένους φοιτητές, κάτι που δημιουργεί νέες απορίες σχετικά με τους νεκρούς αυτούς.

Οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 52 ατόμων, εκ των οποίων οι 40 είναι αστυνομικοί, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν ίχνη των φοιτητών, ούτε να συλλάβουν τους υπευθύνους του εγκλήματος, αλλά ούτε και να καθορίσουν τα κίνητρά τους.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε πολλές πόλεις του Μεξικού για διαμαρτυρία ενάντια στην ανικανότητα των αρχών να βρει τους εξαφανισμένους και να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Στην Ιγουάλα, η διαδήλωση κλιμακώθηκε και οι διαδηλωτές, έκαψαν το δημαρχείο όπου κανένας υπάλληλος δε βρισκόταν στο χώρο εργασίας του. Τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα στο κτήριο, αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι δεν υπήρχαν υπάλληλοι παρόντες και τους πυροδότησαν, δια της απουσίας των σωμάτων ασφαλείας που ανέλαβαν υπηρεσία στην πόλη μετά την εξαφάνιση των φοιτητών.

Η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση του προέδρου του Μεξικού θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κατάσταση αστάθειας στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όλος ο κόσμος της διανόησης του Μεξικού βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών των εξαφανισμένων. Μουσικά συγκροτήματα όπως οι Maná και οι Café Tacuba κάνουν δηλώσεις για συνέχιση του αγώνα μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Πανεπιστημιακοί όπως ο Juan Villoro, που δηλώνει την απογοήτευσή του για το μέλλον μιας χώρας που οι φοιτητές της, οι αυριανοί δάσκαλοι εκμηδενίζονται. Εικονογράφοι δημιούργησαν ένα blog στο οποίο σχεδίασαν τα πρόσωπα των εξαφανισμένων για να διασώσουν για πάντα τη μνήμη τους: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου