* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Πανιταλική Απεργία : Η Διαδήλωση Του «Ενός Εκατομμυρίου»

Στη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων σήμερα Σάββατο στη Ρώμη, προσδοκά το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας, το CGIL, κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ρέντσι

Με κάθε μέσο άρχισαν να φθάνουν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Ιταλίας από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με τα συνδικάτα να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να κατεβάσουν στους δρόμους ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.

Πρελούδιο της μεγάλης αυτής κινητοποίησης ήταν οι στάσεις εργασίας που κηρύχθηκαν από χθες -κυρίως στον τομέα των μεταφορών- και οι πορείες που οργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά των περικοπών στον δημόσιο τομέα και των μεταρρυθμίσεων στην εργασιακή νομοθεσία, που σύμφωνα με τα συνδικάτα, διευκολύνουν τις απολύσεις, υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες της στασιμότητας της οικονομίας.



Μεγάλες αφίσες που αναρτήθηκαν από χθες (Παρασκευή) σε διάφορα σημεία της Ρώμης δείχνουν τον Ιταλό πρωθυπουργό μαζί με τον επικεφαλής της Fiat Σέρτζιο Μαρκιόνε και την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κάτω από το σύνθημα: «Ας τους στείλουμε σπίτι τους για τους σωστούς λόγους!»

Ο Ρέντσι κέρδισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην Βουλή τον Σεπτέμβριο για τις προτάσεις του, που αλλάζουν τους κανόνες για τις απολύσεις και τις προσλήψεις.

Οι μεν Ευρωπαίοι χειροκρότησαν τις μεταρρυθμίσεις -που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχουν στόχο να γεφυρώσουν τον χάσμα μεταξύ των νέων και παλιών εργαζόμενων- αλλά τα συνδικάτα και η αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, επαναστάτησαν, καλώντας τον κόσμο να αντιδράσει.

«Οι ημέρες που μια διαδήλωση μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν παρέλθει» είπε χθες Παρασκευή, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ρέντσι, τονίζοντας ότι ναι μεν σέβεται τις απόψεις των συνδικάτων αλλά δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Repubblica», μέχρι τις 11.00 το πρωί υπολογίζεται ότι είχαν φθάσει στην Ρώμη 150.000 άτομα από την επαρχία με 2.500 έκτακτα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων και δυο πτήσεις τσάρτερ από τη Σαρδηνία.

Θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί η επιτυχημένη κινητοποίηση του 2002 όταν 3.000.000 διαδήλωσαν κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζε η τότε κυβέρνησης Μπερλουσκόνι , παραδέχονται τα συνδικάτα, αλλά ελπίζουν να πιάσουν τον στόχο τους, αυξάνοντας τις πιέσεις όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους βουλευτές.

ΠληροφορίεςΕφημερίδα των Συντακτών, La Repubblica

4 σχόλια:

  1. ....ΤΩΡΑ στις 15.00 μ.μ σύμφωνα με το ράδιο ΚΟΚΚΙΝΟ οι διαδηλωτές στην Ιταλία έφτασαν τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή το 8% του εκλογικού σώματος....

    Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Ιταλών Εργαζομένων (Cgil) του ιστορικού συνδικάτου της Αριστεράς. Την ώρα που γράφονται αυτές οι σειρές 1,5 εκ εργαζόμενοι είναι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία του San Giovanni της Ρώμης.

    Πολύ πιθανόν στις επόμενες μέρες στην Ιταλία να έχουμε Γενική Απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που θα προκηρυχθεί από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος. Η Γραμματέας της Cgil, Καμούσσο, ξεκαθάρισε στη Ρώμη ότι ο κόσμος της εργασίας στην Ιταλία όπως και τα εκατομμύρια άνεργοι δεν μπορούν να μείνουν πλέον με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην άγρια επίθεση που δέχονται από τους Ιταλούς βιομήχανους αλλά και την υποτιθέμενη κεντροαριστερή Κυβέρνηση του Ρέντζι.

    Αυτή η κινητοποίηση έχει την ιστορικότητά της γιατί για πρώτη φορά το αριστερό συνδικαλιστικό κίνημα έρχεται σε τέτοια αντίθεση και σύγκρουση με μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

    Πράγματι, οι Ιταλοί εργαζόμενοι με αυτή την τεράστια κινητοποίηση τους που θύμιζε άλλες εποχές, όταν στην απέναντι όχθη ήταν δεξιές κυβερνήσεις, θέλησαν να δώσουν ένα ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα όχι μόνο στην κυβέρνηση και τους Ιταλούς βιομήχανους αλλά και προς τα κέντρα εξουσίας της ΕΕ έξω από την Ιταλία που θέλουν να χτυπήσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το κόστος εργασίας αλλά προπαντός τις εργασιακές σχέσεις που έχουν κατακτηθεί με αίμα και θυσίες δεκαετιών.

    Στην κινητοποίηση της Ρώμης του Αριστερού συνδικαλιστικού κινήματος συμμετείχαν όλοι οι πρώην ηγέτες του από τον Φάουστο Μπερτινότι μέχρι τον Επιφάνι, όλα τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλοί Κομμουνιστές και Αριστερά με Ελευθερία με τον Νικι Βέντολα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε αυτή την κινητοποίηση συμμετείχε σύσσωμη η εσωκομματική αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος. Όλοι μαζί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ενάντια σε μια κυβέρνηση μίγμα, κεντροαριστερή με κεντροδεξιά πολιτικά μορφώματα, που φραστικά μεν βάζουν ορισμένα ζητήματα εξ ανάγκης, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και στα περίφημα σταθεροποιητικά προγράμματα της Κ. Μέρκελ αλλά στην ουσία αποδιαρθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις και προσπαθούν να περιορίσουν όσο μπορούν το κόστος εργασίας.

    Σήμερα, η κυβέρνηση του Μ. Ρέντζι, έφτασε στο σημείο να θέλει να ανατρέψει και το άρθρο 18 της ιταλικής εργατικής νομοθεσίας για τις «εύκολες απολύσεις» που πάντα ήταν γραμμή Μαζινό για τα Ιταλικά Συνδικαλιστικά Κινήματα.

    Ο Γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου, Μ Λαντίνι, που πρόσφατα είχε έρθει και στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορηματικά δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμμιά κοινωνική ειρήνη με αυτές τις πολιτικές του άγριου νεοφιλελευθερισμού.

    Στην Ιταλία φαίνεται ότι η οικονομική κρίση που έχει σαν αποτέλεσμα την ανεργία και τη φτώχεια ξανασυσπειρώνει όλες τις ριζοσπαστικές Αριστερές δυνάμεις. Τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα του Ρέντζι φαίνεται ότι χάνουν την ελκτική τους δύναμη. Η ταξική αντιπαράθεση εκ των πραγμάτων φέρνει και πάλι στο προσκήνιο της ιταλικής πραγματικότητας την ριζοσπαστική Αριστερά, σε αντίθεση με τα κεντροαριστερά νεφελώματα της πολιτικής απάτης.

    *Ο Βασίλης Πριμικήρης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιταλία: η μεγαλύτερη κινητοποίηση εργαζομένων από το 2002
    26/10/2014

    Η μεγαλύτερη διαδήλωση εργαζομένων μετά από εκείνη του 2002 κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, στην οποία είχαν λάβει μέρος τρία εκατομμύρια Ιταλοί, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Ρώμη, με κάλεσμα της αριστερής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας Cgil. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας μετέφερε στη Ρώμη τα μέλη του χρησιμοποιώντας, μεταξύ των άλλων, δυόμισι χιλιάδες λεωφορεία, ένα πλοίο, δέκα τρένα και ένα αεροπλάνο.

    Η επικεφαλής του Cgil Σουζάνα Καμούσο εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας, με την οποία η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει σημαντικά το δικαίωμα επαναπρόσληψης σε περίπτωση αναίτιας απόλυσης των εργαζομένων.

    «Από τον Ρέντσι ζητάμε θέσεις εργασίας, επενδύσεις, περισσότερα χρήματα για την επιστημονική έρευνα και τις υποτροφίες των νέων και να μην αλλάξει, προς το χειρότερο, την εργασιακή νομοθεσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Καμούσο.

    «Ο νόμος της κυβέρνησης Ρέντσι που περιορίζει αυστηρά το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων σε περίπτωση άδικης απόλυσης δεν πρόκειται να βοηθήσει σε καμία περίπτωση στην αύξηση της απασχόλησης.
    Λέμε ένα ηχηρό όχι στην επιστροφή στην εποχή κατά την οποία οι εργάτες θεωρούνταν σκλάβοι», πρόσθεσε η ιταλίδα συνδικαλίστρια.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής της Cgil «ο ιταλός πρωθυπουργός ζητεί από την Ευρώπη αυτά ακριβώς που ο ίδιος δεν θέλει να κάνει στην Ιταλία, όπου επείγει να τύχουν υπεράσπισης τα δικαιώματα των εργαζομένων , η έρευνα και οι επενδύσεις για επιμόρφωση και κατάρτιση». Η Σουζάνα Καμούσο ζήτησε την αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «οι οποίες σχεδιάστηκαν όταν η Ευρώπη βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης και όχι για την κρίση και την παρατεταμένη ύφεση στην οποία ζούμε».

    Η Cgil ανακοίνωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου πρόκειται να οργανώσει κινητοποίηση των ιταλών συνταξιούχων και στις 8 Νοεμβρίου μαζική διαδήλωση των εργαζομένων στην δημόσια διοίκηση της χώρας.

    Πηγή : Βαθύ Κόκκινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χιλιάδες Ιταλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil, και ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ρώμης διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες και τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
    Το συνδικάτο μετέφερε τα μέλη του στην Ρώμη χρησιμοποιώντας, μεταξύ των άλλων, 2.500 λεωφορεία, ένα πλοίο, δέκα τρένα και ένα αεροπλάνο. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αντιπροσωπείες εργαζομένων από όλες τις μεγαλύτερες ιταλικές επιχειρήσεις στις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες, λόγω απολύσεων που έχουν εξαγγελθεί.

    «Από τον Ρέντσι ζητάμε θέσεις εργασίας, επενδύσεις, περισσότερα χρήματα για την επιστημονική έρευνα και τις υποτροφίες των νέων και να μην αλλάξει, προς το χειρότερο, την εργασιακή νομοθεσία» δήλωσε η επικεφαλής του Cgil Σουζάνα Καμούσο.
    Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας έπειτα από εκείνη του 2002 κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, στην οποία είχαν λάβει μέρος τρία εκατομμύρια Ιταλοί.
    Μαζικές ήταν και οι χθεσινές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Προβλήματα προκάλεσαν οι στάσεις εργασίας στα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων, ενώ η αεροπορική εταιρεία EasyJet προειδοποίησε για ενδεχόμενες ακυρώσεις πτήσεων.
    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί υποβιβάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της οικονομικής στασιμότητας που διαρκεί πλέον δεκαετίες.
    Επίσης μεγάλη είναι και η δυσφορία για τις πολιτικές λιτότητας, περιλαμβανομένων των μεγάλων περικοπών των δαπανών στον δημόσιο τομέα...

    πηγή:tvxs

    ΑπάντησηΔιαγραφή