* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Φοιτητές – Εργαζόμενοι ΕΚΠΑ: «Ενωμένοι Και Στους Δρόμους Του Αγώνα Μέχρι Τη Δικαίωση Των Αιτημάτων Μας!»

Το κοινό Δελτίο Τύπου Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού – Φοιτητικών Συλλόγων ΕΚΠΑ:

Ήδη από την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς η Κυβέρνηση, ο Υπουργός αλλά και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ φρόντισαν να μας δείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αντιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για διαγραφή 180.000 φοιτητών στα τέλη του καλοκαιριού, ο νέος Πρύτανης του Ιδρύματος Φορτσάκης δεν άργησε να μας δείξει ότι εννοούσε ό,τι έλεγε στις συνεντεύξεις του στην «Καθημερινή» και το MEGA. Αποφάσισε να δράσει ως το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι θα εφαρμόσει τον ν.Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου στο σύνολό του περνώντας τον οργανισμό μέσω του οποίου θα επικυρωθούν οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού, οι διαγραφές φοιτητών και θα προωθηθεί περαιτέρω η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Παν/μιο. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν για τους μεγαλοεργολάβους που αναλαμβάνουν φύλαξη, καθαριότητα και σίτιση και το αποτέλεσμα είναι security, facecontrol, σχολές γεμάτες σκουπίδια αντί για εργαζομένους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και φοιτητικές παροχές.


Την τελευταία εβδομάδα είδαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σκηνικά που θυμίζουν τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων θέλησαν να προβούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία ώστε να συντονίσουν τη δράση τους και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και την εργασία με δικαιώματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες είχαν στρατοπεδεύσει γύρω από το κτίριο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Πέμπτη, με τους υπαλλήλους του Ιδρύματος να κρατούνται επί της ουσίας όμηροι στον ίδιο το χώρο εργασίας τους και τους φοιτητές να αντιμετωπίζουν την καταστολή με χημικά και ξύλο από πλευράς αστυνομίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, σε μέλη της Ομοσπονδίας Διοικ.Προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Σύγκλητο. Ταυτόχρονα, η καθηγητική αυθαιρεσία έχει οξυνθεί όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή σκηνικά βίας ενάντια σε μέλη του Φ.Σ Φιλοσοφικής από καθηγητές.

Από τα παραπάνω, είναι σαφής η εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι ανοιχτό για απολύσεις, εργολαβίες- επιχειρήσεις, διαγραφές και οργανισμούς και κλειστό για τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων. Ένα Παν/μιο στο οποίο οι συλλογικές διαδικασίες θα ποινικοποιούνται και θα ισχύει ο λόγος της Κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών (Φορτσάκης, Μήτκας, Κυριαζοπούλου κλπ).

Μπροστά στην όλη κατάσταση που δημιουργείται φαίνεται επιτακτικό να εμφανιστεί το αντίπαλο δέος στα σχέδια της Κυβέρνησης και της Ε.Ε για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Ήδη, την Παρασκευή, δόθηκε μια πρώτη απάντηση από μαθητές κατειλημμένων σχολείων που αγωνίζονταν κατά του Νέου Λυκείου αλλά και φοιτητικών συλλόγων σε μαζική και μαχητική συγκέντρωσή τους στο Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα, ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Πρυτανεία ώστε να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση αυταρχισμού στα συλλογικά όργανα και τις αγωνιστικές αποφάσεις τους. Στο χώρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, οι οποίοι υλοποιώντας τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, συγκεντρώθηκαν και προχώρησαν σε συντονισμό με τους εργαζομένους.

Σήμερα ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο! Θα μείνουμε ενωμένοι και στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΠΑ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ:

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/10 ΣΤΑ ΧΑΥΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/10 ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 18:00

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/11 ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ, Φ.Σ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

3 σχόλια:

  1. ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

    - ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

    -ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩ ΝΟΜΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΌΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ "ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ" ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

    -ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

    ΚΑΛΟΥΜΕ:

    - ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/10 ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 18:00

    - ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/11 ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ, Φ.Σ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ανακοίνωση για τη συζήτηση σχετικά με τη φύλαξη των πανεπιστημίων το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ τονίζει:

    «Η ΚΝΕ καταδικάζει την υποκριτική στάση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ για τη δήθεν "εύρυθμη" λειτουργία του ιδρύματος. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με τη συναίνεση και των πρυτανικών αρχών, είναι αυτή που έχει οδηγήσει στις απολύσεις του αναγκαίου προσωπικού φύλαξης των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων και στην ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security. Έχει οδηγήσει στις απολύσεις των εργαζόμενων της καθαριότητας, στις βρώμικες σχολές στο ΕΚΠΑ και αλλού.

    Την ίδια ώρα οι φοιτητές συνωστίζονται σε αίθουσες και εργαστήρια και καλούνται να πληρώνουν για σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, συγγράμματα και άλλα. Ενώ την ίδια στιγμή συζητιέται στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει κι άλλους δρόμους για τη μεγαλύτερη πρόσδεσή της έρευνας και συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

    Και αντί να δοθούν λύσεις σε αυτά τα οξυμένα προβλήματα, αντί να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες λειτουργίας του Πανεπιστημίου, επιχειρείται να νομιμοποιηθούν μέτρα όπως το face control και άλλα που βάζουν στο στόχαστρό τους τη συλλογική διεκδίκηση.

    Η πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ακολουθώντας το κυβερνητικό δόγμα "νόμος και τάξη" επιχειρεί να επιβάλει μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου στο Πανεπιστήμιο που αντικειμενικά στρέφονται ενάντια στη συλλογική δράση και διεκδίκηση. Αυτά τα μέτρα συνδέονται άμεσα με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για πανεπιστήμια - επιχειρήσεις στα οποία δεν χωρούν οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.

    "Νερό στο μύλο" της κυβέρνησης ρίχνουν όσοι αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα και σκόπιμα τα συνδέουν με τους αγώνες στα πανεπιστήμια, όσοι θέλουν να παρουσιάσουν τις κινητοποιήσεις ως τμήμα της "ανομίας" στις σχολές, αλλά και διάφορες ομάδες που δρουν εκφυλιστικά στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα και με τις ενέργειές τους δίνουν το πάτημα για να συκοφαντείται και να απομαζικοποιείται.

    Μόνη απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς για τους φοιτητές και τους σπουδαστές είναι η πάλη ενάντια στον αυταρχισμό, στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, που πάει χέρι-χέρι με τη συκοφάντηση των αγώνων. Η πάλη για δωρεάν σπουδές, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανακοίνωση της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης της ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ για την κινήσεις καταστολής με στόχο το πανεκπαιδευτικό κίνημα

    Η στρατολόγηση ΜΑΤάδων μπράβων για τη φύλαξη της πρυτανείας από το νέο διοικητή του ΕΚΠΑ, Φορτσάκη φανερώνει το δόγμα της μηδενικής ανοχής στο πανεπιστήμιο που έρχεται να επιβάλλει. Εξάλλου, αυτό το δόγμα συμπληρώνεται από την κοινή σύμπραξη των διοικήσεων μαζί με αντιδραστικούς καθηγητές και φοιτητές, σαμποτάροντας έμπρακτα τις αποφάσεις των συλλόγων (βλ. επίθεση στην κατάληψη της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ) καθώς και τις διαδικασίες τους, από την κλήση της εισαγγελίας στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Πάτρας και τις απειλές της διοίκησης για αστυνομική επέμβαση σε περίπτωση που συνεχιστούν οι φοιτητικές καταλήψεις. Επιπρόσθετα, η «πανεπιστημιακή αστυνομία» των ιδιωτικών σεκιούριτι έρχεται να «προσφέρει» την επιτήρηση και την καταστολή απέναντι σε φοιτητές και εργαζόμενους.
    Οι κινήσεις αυτές μόνο ξαφνικές δεν ήταν, καθώς οι διοικήσεις ανέκαθεν αποτελούσαν ένα όργανο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ιδιωτών και της αντίδρασης στο πανεπιστήμιο, πράγμα που επιλέγουν να αποδείξουν ατράνταχτα στην περίοδο κλιμάκωσης της επίθεσης, βγάζοντας τη μάσκα του «συμβιβασμού» και φανερώνοντας το πραγματικό τους φασιστικό προσωπείο.
    Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στα πανεπιστήμια που αποτελεί και τον στόχο αυτής της επίθεσης, περιλαμβάνει τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, την περαιτέρω είσοδο των εργολαβιών – κάτεργων, τις διαγραφές και την πειθάρχηση-εντατικοποίηση των φοιτητών, ολοκληρώνοντας και θεσμοθετώντας τελικά αυτήν την κατεύθυνση, μέσω των Οργανισμών, της πλήρους εφαρμογής δηλαδή του νόμου Διαμαντοπούλου στην πανεπιστημιακή λειτουργία. Το νέο μοντέλο πανεπιστημίου σύμφωνα με αυτή την κατεύθυνση του Κεφαλαίου και της ΕΕ οφείλει να αποτελεί έναν «γόνιμο χώρο» για επενδύσεις ιδιωτών, ένα χώρο που θα αποβάλλει κάθε συνδικαλιστική, συλλογική και πολιτική διαδικασία και δομή από μέσα του, ένα χώρο που τελικά θα παράγει φτηνό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
    Οι επίδοξοι εφαρμοστές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης βρήκαν, και ξέρουν ότι θα ξαναβρούν μπροστά τους μαχητικούς αγώνες των εργαζομένων και των φοιτητών, τις συνελεύσεις των συλλόγων, τις καταλήψεις, τα συλλαλητήρια, που εμποδίζουν το σχέδιο της επιχειρηματικοποίησης του πανεπιστημίου διεκδικώντας τα αυτονόητα εργασιακά και εκπαιδευτικά κεκτημένα. Ο τελευταίος αγώνας διαρκείας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια έκανε το πρώτο βήμα για μια κοινή πάλη φοιτητών-εργαζομένων, η οποία είναι χρέος μας να βγει πάλι μπροστά και να αποκτήσει σταθερή δομή συντονισμού των διαδικασιών των συλλόγων που έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις.
    Ο αγώνας αυτός για να πετύχει τελικά να ανατρέψει την επίθεση του Κεφαλαίου οφείλει να ενωθεί με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των υπόλοιπων κομματιών του εκπαιδευτικού κλάδου. Οι μαθητές που αγωνίζονται ενάντιο στο νέο Λύκειο , οι εκπαιδευτικοί που παλεύουν εναντία στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και την αυταρχικοποίηση της εκπαίδευσης, οι φοιτητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια είναι αναγκαίο να δημιουργήσουν μια συνολική αντεπίθεση στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση με ένα κίνημα από τα κάτω, έξω και ενάντια από τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, το οποίο με τη σειρά του να συνδεθεί με ευρύτερους εργασιακούς και κοινωνικούς αγώνες, δημιουργώντας μια προοπτική νίκης.
    -Στηρίζουμε το συλλαλητήριο των Συλλόγων εργαζομένων ΕΚΠΑ και φοιτητών, τη Δευτέρα 20/10, 12:00 στα Προπύλαια, και το Συντονιστικό που θα ακολουθήσει
    -Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 23/10 στα Προπύλαια
    -Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων
    Να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί κανένας Οργανισμός, καμία απόλυση εργαζομένου, καμία διαγραφή φοιτητή, καμία πτυχή του νόμου Διαμαντοπούλου
    Να δημιουργήσουμε ένα μαζικό, ταξικό πανεκπαιδευτικό κίνημα κόντρα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τις διαθεσιμότητες/απολύσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή