* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Νισάφι: ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙA

Αναδημοσίευση για το θέμα των παρελάσεων ενός παλαιότερου

κειμένου του Κώστα Δεσποινιάδη από τις εκδ. Πανοπτικόν.

Η παρέλαση κατ’ αρχάς είναι θέαμα. Ένα θέαμα όμως που δεν είναι σαχλό και ακίνδυνο, όπως το τσίρκο για παράδειγμα –εκεί κινδυνεύουν μόνο τα ταλαιπωρούμενα ζώα- αλλά ένα θέαμα ιδιαζόντως φορτισμένο με συμβολισμούς, ιδεολογήματα και μηνύματα, που σε καιρό ειρήνης προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
Η λέξη παρέλαση είναι ομηρική, και σημαίνει «ελαύνω πλησίον τινός», δηλαδή περνάω κοντά από κάποιον. Οι μαθητές που θα παρελάσουν αύριο δεν θα περάσουν βέβαια δίπλα από τις γραμμές άμυνας του τρομοκρατημένου εχθρού. Προς το παρόν θα αρκεστούν να περάσουν δίπλα απ’ την εξέδρα των επισήμων, δηλαδή μπροστά από αυτό που συμβολίζει την Εξουσία –πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική- και διόλου τυχαία βρίσκεται ψηλότερα απ’ τους κοινούς θνητούς, οι οποίοι θα χάσκουν κουνώντας χαζοχαρούμενα τα πλαστικά σημαιάκια τους. Και περνώντας μπροστά απ’ την Εξουσία θα δηλώσουν αλλά και θα εμπεδώσουν την υποταγή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις πιο θεαματικές και επιβλητικές παρελάσεις τις οργάνωνε το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ικανότατων σκηνοθετών.
Όσο πιο μιλιταριστικό είναι ένα καθεστώς τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει από καλά οργανωμένες παρελάσεις και τόση μεγαλύτερη βαρύτητα δίνει σ’ αυτές. Γιατί οι μαθητές-υπήκοοι περνώντας μπροστά από την εξέδρα της Εξουσίας ντυμένοι ομοιόμορφα, με απόλυτα πειθαρχημένο στρατιωτικό βήμα και υπό τον ήχο στρατιωτικών εμβατηρίων, προετοιμάζονται σιγά σιγά, σαν τα σκυλιά του Παυλώφ, να υποτάσσονται και να υπακούν (αυτό άλλωστε σημαίνει υπήκοος) σε όσους βρίσκονται πάνω στην εξέδρα, και αν χρειαστεί να εκτελέσουν αδιαμαρτύρητα τις δολοφονικές εντολές τους.
Γι’ αυτό, όσο συντηρούμε τέτοιες πρακτικές, μην εκπλαγούμε αν αύριο δούμε τα δικά μας παιδιά να κατουράνε αιχμαλώτους σε κάποιο ελληνικό Γκουαντανάμο. Η απανθρωπιά, τα βασανιστήρια, ο φόβος και το μίσος για τον Άλλον –που εύκολα μπορεί να καταλήξει στον φόνο του Άλλου- δεν βρίσκονται στα γονίδια κανενός. Καλλιεργούνται και ενσταλάζονται με δηλώσεις και εκδηλώσεις εθνικού μεγαλείου και υπερηφάνειας, με φαντασιώσεις περί ανώτερων και περιούσιων λαών, με σχολικά βιβλία ιστορίας που θυμίζουν περισσότερο εκδόσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σχολικά βιβλία θρησκευτικών βγαλμένα απ’ τα πιο σκοτεινά και μουχλιασμένα υπόγεια φανατικών, μισάνθρωπων και μισαλλόδοξων ρασοφόρων, με σχολικές-στρατιωτικές παρελάσεις που δηλητηριάζουν τη συνείδηση των μαθητών.

Είναι καιρός να πούμε όχι στις παρελάσεις.
Είναι καιρός να αρνηθούμε αυτές τις τελετουργίες φόνου και υποταγής.
Είναι καιρός να ξεριζώσουμε απ’ την εκπαιδευτική διαδικασία όλα όσα συντηρούν και εκτρέφουν τους αιμοσταγείς και αιματοβαμμένους εθνικισμούς, που προετοιμάζουν τους ανθρώπους να σκοτώσουν και να σκοτωθούν, για ένα καλύτερο χθες.


Κώστας Δεσποινιάδης
(Πρώτη δημοσίευση, 26-10-2006,
περιέχεται στο βιβλίο Πόλεμος και Ασφάλεια,
εκδ. Πανοπτικόν, 2008)

Περισσότερα: www.panopticon.gr

1 σχόλιο:

 1. Μαθητική ομάδα Αξινόστραφα, Κύπρος : Ο μύθος της 28ης Οκτωβρίου
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Από μικρή ηλικία μας προπαγανδίζουν για το ηρωικό ‘’ΟΧΙ’’ του Ιωάννη Μεταξά. Φαίνεται όμως να παραλείπουν εντελώς τους λόγους που ο δικτάτορας Μεταξάς αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία του επί του ελληνικού λαού , μιας εξουσίας η οποία επιβλήθηκε δια της βίας με το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου 1936, ένα καθεστώς το οποίο κατέστειλε αιματηρά τις κοινωνικές αντιστάσεις και έστειλε σε εξορία κάθε αντιφρονούντα. Επομένως , πως είναι δυνατόν να τιμάται σαν ήρωας?

  Θεωρούμε λοιπόν οξύμωρο να γιορτάζεται η 28η Οκτωβρίου , ημέρα συνυφασμένη με τον Μεταξά ,σαν μέρα ενάντια στον φασισμό και να μην γιορτάζεται η 12η Οκτωβρίου η μέρα αποχώρησης των Γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα και της απελευθέρωσης της χώρας. Μιας απελευθέρωσης η οποία πραγματοποιήθηκε με την τους αγώνες της αριστεράς μέσω Ε.Α.Μ-Ε.ΛΑ.Σ και με τον αρχηγό του τον Άρη Βελουχιώτη. Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήταν αυτό το οποίο απελευθέρωσε την Ελλάδα και δημιούργησε την κυβέρνηση του βουνού τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία της χώρας καθόταν άπρακτη στην Αίγυπτο και μετά το τέλος της κατοχής ήρθε να καρπωθεί τις θυσίες του ΕΛΑΣ και το αίμα που έχυσαν οι αγωνιστές του και επαναφέροντας το προηγούμενο καθεστώς τρομοκρατίας ενάντια σε κάθε άτομο της αριστεράς είτε αυτός ήταν κομμουνιστής είτε αναρχικός. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να τιμάτε μια τέτοια μέρα με το στρατιωτικό-χουντικό χαρακτήρα της παρέλασης.

  Ο θεσμός των παρελάσεων πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί . Μέσω των παρελάσεων προωθείτε η μαζοποίηση και η ομοιομορφία των μαθητών που τους παρουσιάζει σαν μια μάζα , στρατολογημένη να εμπνέει την λεγόμενη εθνική συνείδηση ,η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του εθνικού φασισμού , στρέφοντας το βλέμμα των ανθρώπων προς τον εξωτερικό ‘’εχθρό’’ και όχι προς αυτούς που πραγματικά μας κλέβουν την ζωή και το μέλλον μας , το κράτος και το κεφάλαιο . Θεσμοί οι οποίοι έχουν υποθήκευση το μέλλον μας και αμέτρητα είναι τα παραδείγματα για το πόσες φορές μας πρόδωσε το σύστημα που υποστηρίζουν .

  Όσο σου κλέβουν τη ζωή Τόσο σε ποτίζουν με έθνος και φυλή

  Μαθητική ομάδα Αξινόστραφα

  ΑπάντησηΔιαγραφή