* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Αντισυνδικαλιστικό Νόμο Ετοιμάζει Το Κράτος

Σειρά προβλέψεων, που ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό τον προοδευτικότερο νόμο της μεταπολίτευσης (Ν.1264/82) για τη λειτουργία των συνδικάτων, προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που διαρρέει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλο, καθώς είναι ένα από τα μείζονα θέματα που θέτουν οι δανειστές σε αυτή τη φάση των «διαπραγματεύσεων», οι αλλαγές εστιάζονται κυρίως στον δραστικό περιορισμό των απεργιών και στον τρόπο προκήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και στους περιορισμούς της δράσης των συνδικάτων και των εκπροσώπων τους.


Συγκεκριμένα υπάρχει πρόβλεψη για απόλυση ή και (δυσμενή προφανώς) μετάθεση συνδικαλιστή, αν ο τελευταίος κριθεί από τον εργοδότη ότι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης! Ο ρόλος του συνδικαλιστή σε μια επιχείρηση περιορίζεται δραστικά ακόμα και στο επίπεδο της απλής ενημέρωσης των εργαζομένων. «Δεν μπορεί να διαλύεται μια επιχείρηση κάθε φορά που θέλουν οι συνδικαλιστές να ενημερώνουν τους εργαζομένους ούτε μπορούν οι συνδικαλιστές να εισβάλλουν στα γραφεία μιας επιχείρησης αδιακρίτως» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας που διαμόρφωσαν το επίμαχο σχέδιο.

Ταυτόχρονα προβλέπεται δραστικός περιορισμός στις συνδικαλιστικές άδειες, που θα έχουν πλέον ανώτατο όριο τις επτά ημέρες τον μήνα, ενώ σήμερα η διάρκειά τους εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προκήρυξη απεργιών, το σχέδιο προβλέπει η προειδοποίηση να γίνεται εφ” εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, αντί του 24ώρου που ισχύει σήμερα. Το οξύμωρο είναι πως σήμερα το 95% των απεργιών κρίνονται έτσι κι αλλιώς από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές καταλύοντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας.

Να θυμίσουμε πως το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου είχε τεθεί στη συνάντηση του Γ. Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ) στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) στη Γενεύη, με την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας να δηλώνει πως δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο.

Πηγή : ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου